Русе бори престъпността с общинска полиция

Още служители на реда ще борят престъпността в Русе. Те са част от общинската полиция в града и работят изцяло по закона на МВР.

Освен че ще възпрепятстват всякакви престъпления, те имат право да правят справка на лични документи, както и да задържат граждани в нарушение.

„Разликата, която гражданите биха забелязали, са две отличителни емблеми – на десния ръкав – емблемата на община Русе и на гърдите – надписът Общинска полиция. Ежедневно колегите се сблъскват с неправилно паркирани превозни средства, съставят фишове на техните водачи, за неправилно паркиране в тревни площи, кръстовища.

Съставят фишове дори в отсъствието на водачите. Последните няколко дни доста често се налагаше да оказват съдействие на служители от различни дирекции “, обясни старши инспектор Ивайло Топалов, началник група „Общинска полиция“ – Русе

Освен по сигнали на граждани, общинската полиция ще реагира на всички нарушения, които са заснети от видеонаблюдението в града.

„Към общината в момента имаме 910 камери, които гледат не само центъра, гледат всички крайни квартали, кръстовища, входове, изходи. Те ще бъдат смесени екипи. Един служител от общинска полиция, един служител от КООРС. Те ще си взаимодействат“, заяви Йордан Джамбазов, директор на СЗ „КООРС“ към община Русе.

В момента към общинската полиция в града работят петима полицаи. Очаква се до края на годината в звеното да бъдат назначени още хора.