Русе
Русе

Русе се сдоби с почетни граждани, Каварна си пожела туристи

По случай 6 май Гергьовден, когато Русе празнува цели два дни, градът обяви няколко известни личности за свои почетни граждани. С титлата се закичиха ректорът на Медицинската академия в София проф.д-р Ваньо Митев, създателят на певчески таланти Вили Икономов, основателят на тениса в Русе проф.Ангел Пенчев, диригентът Георги Димитров, а посмъртно званието бе присъдено на офицерски кандидат Валентин Донев, загинал в Ирак.

Отличията бяха връчени лично от кмета на крайдунавския град Пламен Стоилов.

С пожелание за повече туристи пък посрещна празника кметът на Каварна Цонко Цонев, съобщи Фокус. Той изрази надеждата си градът да успее да привлече повече туристи и повече почиващи, а за целта по думите му ще помогнат всички мероприятия, които са организирани през годината, особено през лятото. „Да се развиват добре земеделието и туризмът, които са основни поминъци за развитието на Каварна”, пожела още Цонев.

Свети Георги е патрон и на още много български градове, като 15-хилядният курортен град Поморие, който на 6 май отбелязва и своя празник.

По случая сливенският митрополит Йоаникий отслужи молебен за здраве в манастира „Свети Георги“. На Гергьовден празнува двойно и град Тервел. Там празникът беше почетен с тържествена литургия в храм „Свети Георги“, отслужена от доростолския митрополит Амбросий и беше раздаден корбан за здраве. С освещаване на 130-годишния обновен храм „Св. вмчк Георги“ се отбеляза и празникът на Луковит.