Русия обмисля възможни промени в ядрената си доктрина

Русия обмисля възможни промени на политиката за ядрено възпиране, предупреди руският президент Владимир Путин. Според сегашната ядрена доктрина на Москва страната може да използва ядрено оръжие в отговор на ядрена атака или в случай на конвенционална атака, която представлява заплаха за съществуването на държавата.

Според Путин този въпрос е станал тема на дебат в светлината на неотдавнашните дискусии в света за намаляване на прага на използване на ядрено оръжие.

В същото време руският президент отбеляза, че Русия няма нужда да нанася превантивен ядрен удар.

Той направи този коментар в отговор на новината от миналата седмица, че страните от НАТО обсъждат възможността за разполагане на повече ядрени бойни глави и поставянето им в бойна готовност като възпиращ фактор.

„Няма да навлизам в оперативни подробности за това колко ядрени бойни глави трябва да бъдат оперативни и кои трябва да се съхраняват, но трябва да се консултираме по тези въпроси. Точно това правим“, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Западът ще смени Зеленски през първата половина на следващата година, прогнозира Путин на пресконференция във Виетнам. Той пристигна в Ханой, след като преди това посети Северна Корея и подписа пакт за взаимопомощ с Ким Чен Ун „в случай на агресия“ срещу двете държави. Путин каза още, че не изключва Русия да доставя високоточно оръжие на Пхенян.