Русия отговори на украинския удар по Белгород с 50 дрона камикадзе по няколко области

Освен това ВСУ съобщават за нанесен удар по Харков с шест зенитни управляеми ракети С-300

Руската армия е изстреляла близо 50 дрона камикадзе по цели в Украйна – 21 от тях са били свалени по данни на украинските военновъздушни сили след смъртоносната украинска атака по Белгород.

„По-голямата част от атакуващите дронове бяха насочени от противника към фронтовата линия на отбрана, а също така (поразиха) граждански, военни и инфраструктурни обекти в прифронтовите територии, по-специално в Харковска, Херсонска, Николаевска и Запорожка област“, се казва в изявление на военните, цитирано от Би Би Си.

Освен това ВСУ съобщават за нанесен удар по Харков с шест зенитни управляеми ракети С-300.

Руските военни не са коментирали нападенията с безпилотни самолети срещу Украйна.

Руското министерство на отбраната коментира атаката срещу Харков, като заяви, че руските военни са ударили центрове за вземане на решения и военни съоръжения в града в отговор на обстрела на Белгород.

„Високопрецизен ракетен удар по бившия хотелски комплекс „Харков Палас“ унищожи представители на ГУР и ВСУ, които са участвали пряко в планирането и изпълнението на терористичната атака в Белгород“, посочват от министерството.

Освен това са поразени „сградата на Службата за сигурност на Харковска област и временният пункт за разполагане на „Десен сектор“.

Руската армия нанесе серия от удари по Харков вечерта на 30 декември. Според кмета на града Игор Терехов са нанесени общо най-малко шест ракетни удара, включително в центъра на града, при които са ранени 28 души.

През нощта на 31 декември градът е бил атакуван и от безпилотни самолети, които според местните власти са нанесли щети по-скоро на жилищни сгради и офиси, отколкото на военни обекти.

Междувременно жертвите в Белгород нараснаха на 24, съобщи губернаторът Вячеслав Гладков.

„Съдебните експерти установиха, че има още едно мъртво дете. Друг ранен е починал в болницата, без да дойде в съзнание“, посочи той.

Общо 108 души са били ранени.

„Установени са различни щети в 37 жилищни блока, 453 апартамента, 3 домакинства, 7 социални обекта. Установени са собствениците на 53 повредени автомобила. Работата по оценка на щетите продължава“, добави Гладков. ⠀

Кметът на Магадан Юрий Гришан отменя всички официални новогодишни тържества в града във връзка със смъртните случаи в Белгород.

„Скъпи магаданци, сигурен съм, че всички следят последните събития, които се случиха в Белгород. Изказвам дълбоките си съболезнования на семействата и приятелите на загиналите при обстрела на Белгород. Смятам за неуместно провеждането на новогодишни мероприятия в полунощ на Театралния площад“, написа Гришан в своя канал в Телеграм.

Властите на други градове в Далечния изток се отказаха от новогодишните фойерверки – те бяха отменени във Владивосток, Благовещенск, Петропавловск-Камчатски.