Русия отменя забраната за износ на бензин

Руското правителство взе окончателно решение да отмени временната забрана за износ на бензин, тъй като вътрешния пазар е достатъчно добре снабден, съобщи „РБК дейли“ (RBC Daily), позовавайки се на източник, запознат с решението.

Министерството на енергетиката потвърди информацията, допълва от изданието, цитирано от Ройтерс и БТА.

Русия забрани износа на бензин за шест месеца, считано от 1 март, за да се компенсира прекомерното търсене на горива на вътрешния пазар, както и с цел стабилизиране на цените.

Ограниченията не засегнаха доставките в рамките на Евразийския икономически съюз, както и за конкртени страни, с които Русия има преки междуправителствени споразумения за доставка на горива като Монголия.

„Временната забрана за износ на бензин, която влезе в сила от 1 март, ще бъде отменена поради насищането на горива на вътрешния пазар и приключването на непланираната поддръжка на рафинериите“, потвърдиха от енергийното министерство.

Решението за спиране на забраната ще бъде публикувано в началото на седмицата, допълни РБК.

Рафинериите и петролните депа натрупаха запаси горива, позволяващи пълното покриване на нуждите на вътрешния пазар. Към 15 май те достигат 2,1 млн. тона бензин и 3,4 млн. тона дизел, пояснява енергийното министерство

През септември 2023 г. Русия забрани износа на горива – бензини и дизел, заради рязкото поскъпване на вътрешния пазар. Мярката беше отменена на 6 октомври поради значителното увеличение на количеството горива на руския пазар.