Русия призова ЮНЕСКО да спре премахването на „Альоша“ в Пловдив и да се осъдят властите ни за действията им

Заместник-председателят на руския клон на Международния комитет за защита на правата на човека, директор на Фондацията за защита на националното историческо наследство, Иван Мелников,  поиска от генералния директор на ЮНЕСКО Одри Азуле да предотврати разрушаването на паметника на войника „Альоша ” в Пловдив, съобщава ТАСС.

„Моля, въз основа на призива, да предприемете мерки за защита на паметниците на освободителите от Съветската армия и да повдигнете въпроса за осъждане на действията на българските власти за разрушаване на паметниците на освободителите и за недопустимост на нарушаването на международното право, както и за нарушаване на правата на националните малцинства и реабилитиране на нацизма„, се казва в молбата на правозащитника към ръководителя на ЮНЕСКО, отбелязват от ТАСС.

В нея се отбелязва, че в момента депутатите от Общинския съвет в Пловдив обмислят възможността да вземат решение за събаряне (демонтаж) на паметника. По-рано в град София вече беше разрушен мемориален комплекс – Паметникът на победата на Съветската армия, а други паметници също се оказват под заплаха.

„Това са исторически несправедливи решения, които противоречат на Конвенцията за опазване на световното културно и природно наследство, приета от Генералната конференция на ООН на 16 ноември 1972 г. В редица съседни държави ВКБООН, след редица жалби и в съответствие с член 94 от Правилника на Комитета, вече е наложил временни мерки, според които властите са задължени да предотвратят разрушаването на паметниците и да ги поставят под закрилата на ООН. Освен това в София, след събарянето на паметника на Съветската армия на 19 декември 2023 г., Административният съд на София-град постанови, че събарянето на паметника е било незаконно“, се казва в жалбата.

Посочва се още, че въпреки горепосочените примери, някои представители на българската власт продължават да рушат паметници, без да се съобразяват с разпорежданията на Комитета по правата на човека и българските съдилища.