Русия се кани да проведе президентски избори и в четири области на Украйна

Украйна вече заяви, че каквито и да било избори в Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област ще бъдат невалидни

На предстоящите президентски избори в Русия през март ще се гласува и в четирите области в Украйна, които миналата година Москва обяви за своя територия, съобщи руската ЦИК, цитирана от Ройтерс и БТА.

Украйна вече заяви, че каквито и да било избори в Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област ще бъдат невалидни и че Киев ще предприеме наказателно преследване срещу всеки наблюдател, който бъде изпратен да следи вота.

Възможността на Москва да произведе избори в т. нар. „нови територии“ е от съществено политическо значение за Кремъл. Тя обаче поставя предизвикателства в областта на логистиката и сигурността, тъй като руските войски контролират четирите района само частично. В контролираните от Москва територии е обявено военно положение. Обявеното от Русия присъединяване на тези територии миналата година, седем месеца след нахлуването ѝ в Украйна, бе отхвърлено като незаконно от Киев и от повечето страни в Общото събрание на ООН.

На 8 декември президентът Владимир Путин потвърди в коментар при награждаването на руски войници, сражавали се в Украйна, че ще се кандидатира отново за президент на изборите през март догодина, на които се предполага, че няма да има сериозна конкуренция, отбелязва Ройтерс.