Русия започна военно настъпление в Харковска област

Руски сили са започнали въоръжено настъпление срещу североизточната Харковска област в Украйна рано в петък сутринта. Това съобщава „Ройтерс”, позовавайки се на високопоставен източник от украинската армия. Руската армия е на 1 километър от град Вовчанск, който е подложен на масиран обстрел.

 

Украйна обяви, че е отблъснала руската атака. „Русия започна нова вълна от настъпателни действия в Харковското направление. Украйна ги посрещна с военни, армия и артилерия. Важно е да се разбере, че те могат да увеличат и да докарат още сили на това направление. Това е факт, но нашите военни и командирите са наясно с това и разпределиха силите си така, че да посрещнат противника с артилерийски огън”, отбеляза украинският държавен глава Володимир Зеленски.

 

Масираният обстрел бил с артилерия, ракети и управляеми бомби. Атаката, която според Киев е била очаквана от седмици, е била успешно отблъсната. Украинското разузнаване е разполагало с информация, че Русия струпва многохилядна армия на североизток, в близост до Харков и Суми. Военното ведомство в Киев обяви, че са били изпратени подкрепления към Североизточна Украйна и е започнала евакуация на местното население.

 

Според анализатори нападението може да бележи началото на руски опит за обособяване на „буферна зона”, която президентът Владимир Путин обеща да създаде по-рано тази година, за да спре честите украински нападения срещу Белгород и други руски гранични райони. Въпреки че е малко вероятно Русия да успее да превземе Харков, втория по големина град в Украйна, тя може да принуди Украйна да изпрати повече войски в региона, оставяйки други части на страната по-уязвими за нападения.