Руска крилата ракета навлезе във въздушното пространство на Полша

Множество въздушни удари нанесе Русия срещу Киев и цяла Украйна тази нощ.

Районът на Лвов, граничещ с Полша, също е бил атакуван. Една от крилатите ракети е навлязла в полското въздушно пространство, съобщиха въоръжените сили на страната.

„Обектът навлезе в полското пространство близо до град Осердов и остана там 39 секунди. По време на целия полет беше наблюдаван от военни радарни системи“, се казва в изявление на въоръжените сили.

Руска ракета навлезе тази сутрин на около 2 км във въздушното пространство на Полша, след което продължи летежа си в Украйна, заяви говорител на полските въоръжени сили.

Ракетата „се движеше със скорост от почти 800 км/ч“, поясни говорителят. Понастоящем полското въздушно пространство е в безопасност, каза още той.

Атаките започнаха в 05:00 ч.

Сергей Попко, ръководител на военната администрация на Киев, каза, че около дузина руски ракети са били унищожени над столицата и нейните околности. Няма съобщения за жертви или големи щети в резултат на атаките.

Андрий Садови, кмет на Лвов, каза в Telegram, че самият град не е бил ударен. Въпреки това около 20 ракети и седем дрона са били изстреляни по околностите на Лвов. Те са били насочени към „критична инфраструктура“.

Жители на украинската столица масово прекараха сутринрта в метростанциите.

Това е поредната атака срещу Украйна, след като в петък  Русия изстреля десетки ракети, удряйки язовир и оставяйки милион украинци без ток.