Руската полиция е обявила за издирване естонския премиер

Говорителят на Кремъл заяви, че Кая Калас се издирва за "оскверняване на историческата памет"

Руската полиция е обявила за издирване министър-председателя на Естония Кая Калас, държавният секретар на Латвия и министъра на културата на Литва. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Калас се издирва за „оскверняване на историческата памет“.

Агенция ТАСС съобщи, че балтийските държавници са обвинени в „унищожаване на паметници на съветски войници“. Според говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, това било само началото. Балтийските политици рискуват да бъдат поставени под арест, само ако преминат руската граница. В противен случай обявяването им за издирване няма да има реални последици, коментират юристи.

„Смятаме, че военно нападение срещу страни от НАТО е много малко вероятно в близко бъдеще. Също така виждаме, че Русия е избрала път на дългосрочна конфронтация с „колективния Запад“. Кремъл вероятно предвижда възможен конфликт с НАТО в рамките на следващото десетилетие. Това е от тяхна гледна точка, без да уточняват какво точно означава това, дали ще има преки военни действия в балтийските държави или някъде другаде“, заяви Каупо Росин, ръководител на Службата за външно разузнаване на Естония.