Руски олигарх арестуван за пране на пари

Руският олигарх Алексей Кузмичов е бил задържан за разпит във Франция във връзка с предполагаемо укриване на данъци, пране на пари и за нарушаване на международни санкции, съобщи Ройтерс като се позова на френската прокуратура във вторник.

Претърсвания бяха извършени в понеделник в недвижима собственост на Кузмичов в Париж и на Лазурния бряг като част от разследването, съобщи службата, потвърждавайки съобщение на френския всекидневник „Монд“.

Кузмичов остава в ареста, но все още не му е предявено обвинение. Адвокатът му отказа коментар.

Русия ще може да защити правата на Кузмичов, след като Париж предостави подробна информация за неговия случай, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

„Доколкото разбирам, той е гражданин на Руската федерация, така че трябва да получим информация за задържането чрез нашата дипломатическа мисия“, каза Песков пред репортери.

„След като получим информацията и ако задържаният желае, ние, разбира се, ще съдействаме за защита на правата му като руски гражданин“, добави той.

Миналата година френски митнически агенти конфискуваха 27-метровата яхта на олигарха La Petite Ourse като част от санкциите на Европейския съюз за връзките му с президента Владимир Путин. Този ход предизвика съдебна битка между властите и Кузмичов, който беше един от основните акционери на руската „Алфа банк“, припомня Ройтерс.

Кузмичов, който има и кипърско гражданство, е санкциониран от 27 държави за подкрепата си за войната в Украйна. Сп. „Форбс“ оценява богатството му на над 6 млрд. долара, като през 2022 г. го подрежда на двадесето място сред най-състоятелните руснаци.