Руското МВнР привика германския посланик заради аферата ‘Таурус’

Руското външно министерство извика за обяснения германския посланик в Москва граф Александър Ламбсдорф, предадоха световните агенции.

Дипломатът е бил извикан във външното ведомство заради публикувания в петък аудиозапис на разговор между офицери от германските военновъздушни сили за възможното разполагане на крилати ракети „Таурус“ в Украйна. ДПА обаче разполага с информация, че става въпрос за среща с германския посланик, която е била планирана по-отдавна.

Ламбсдорф прекара един час и десет минути в сградата на руското дипломатическо ведомство и на излизане не отговори на журналистически въпроси, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Все още няма коментар от страна на германската дипломатическа мисия в Москва, посочва ДПА.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира аудиозаписа, допълва Ройтерс. По думите му материалът показва, че „в Бундесвера се обсъждат планове за удари по руска територия“.

„Това не изисква никакви юридически интерпретации. Всичко това е повече от очевидно. Разбира се, предстои да разберем дали Бундесверът прави това по своя собствена инициатива. Тогава въпросът ще е доколко е контролируем Бундесверът и доколко господин Шолц ръководи всичко това или става въпрос за част от държавна политика на Федерална Република Германия. И едното, и другото е много лошо и само за пореден път подчертава пряката въвлеченост на страните от т.нар. колективен Запад в конфликта в Украйна“, заключи говорителят на Кремъл.

Междувременно Германия разследва изтичането на информация от разговор чрез конферентна връзка на високопоставени военни в излъчен от руска медия аудиозапис, в който те говорят за оръжия за Украйна.

Аудиозаписът бе излъчен от руската журналистка и главна редакторка на държавната телевизия Ар Ти (RT) Маргарита Симонян. Участниците в разговора обсъждат възможната доставка на крилати ракети „Таурус“ на Киев, което германският канцлер Олаф Шолц досега категорично отхвърляше публично. Те също така говорят за обучението на украинските войници и възможните военни цели.

Германският вътрешен министър Борис Писториус заяви, че реакциите на правителството в Москва, че Германия подготвя война срещу Русия, са „напълно абсурдни“. Единствената цел на Германия е да подкрепи Украйна в защитата ѝ срещу руската агресивна война. Политикът по въпросите на отбраната от Свободната демократическа партия Мари Агнес Щрак-Цимерман казва, че моментът на публикацията показва, че Русия иска на всяка цена да предотврати доставката на крилатите ракети „Таурус“.