Руснаците продължават да продават имотите си в България

Поредна година руски граждани активно разпродават ваканционните си жилища в България. През първата половина на 2023-а е отчетен отлив на руски инвестиции в недвижими имоти в размер на 7.3 млн. евро, показват данните на БНБ. През миналата година сумата бе доста по-голяма – за първото полугодие е отчетено изтегляне на капитали в недвижими имоти от руски граждани в размер на 14 млн. евро, а за цялата 2022 г.  – 19.4 млн. евро.

Тенденцията на освобождаване от имотите, които руснаци придобиха в голямата вълна отпреди 10-15 години, започна още в периода 2017-2018 г. Тогава руската рубла се срина и за руските граждани стана неизгодно да почиват в България. По това време руските банки вдигнаха лихвите по заемите, с които бяха купени голяма част от жилищата по българското Черноморие и много собственици изпаднаха в затруднение да ги изплащат.

Ковид пандемията, избухването на войната в Украйна и последвалите санкции срещу Русия засилиха още повече процеса на продажби.

Заради санкциите руснаците с имоти у нас са силно затруднени да ги посещават. Директни полети до България няма вече втора година, затова те пристигат у нас основно през Турция, с което транспортните им разходи се удвояват. Отделно визите продължават да са бариера.

От миналата година голяма част от руските банки са отрязани от системата за международни разплащания SWIFT и това създава големи пречки за собствениците на имоти в България. Плащането на таксите за поддръжка на жилищата и на местните данъци вече става невъзможно по банков път. Руски пенсионери, постоянно заселили се у нас, не може да получават пенсиите си и на практика нямат доходи да пребивават в страната. Високата инфлация и поскъпването на живота у нас също правят пътуванията и почивките тук неизгодни. Всичко това кара руснаците да бързат да се отърват от ваканционните си жилища.

Въпреки ограниченията за банковите трансакции продавачите  успяват да осъществяват сделки, казват брокери на недвижими имоти. Някои банки все още приемат преводи от Европа в Русия, но срещу доста солени комисиони. Най-често продавачите откриват сметки в Турция, Казахстан или друга държава и по тях получават парите от продажбата на имота.

Активната разпродажба на притежавани от руснаци ваканционни имоти обаче не е довела до намаляване на цените им, посочват брокери. Само за година поскъпването на ваканционни жилища по Южното Черноморие е с над 20%.

„В Слънчев бряг вече трудно можеш да намериш под 1000 евро на квадратен метър, а до преди две години офертите бяха по 500 евро“, казват местни брокери. Около 800 евро е квадратният метър в Свети Влас, Несебър, Поморие, където са концентрирани ваканционните имоти на руските граждани.

Основни купувачи са българите, които засилиха интереса си към т.нар. втори дом по време на ковид пандемията. Инфлацията в последните три години още повече кара хората със свободни пари бързо да ги инвестират в недвижим имот.