Руснаците се завръщат! Ударно купуват имоти

България е сред страните, към които руснаците, желаещи да напуснат родината си, проявяват особен интерес, съобщават руски брокери на недвижими имоти, цитирани от сайта Prian.ru. Сред останалите държави са Турция, Обединените арабски емирства, Грузия, Черна гора и Тайланд.

Основните причини руснаците да искат да напуснат страната си са войната в Украйна и риска от нова мобилизация. Търсенето от руски купувачи на имоти в чужбина е нараснало 2,3 пъти през миналата година спрямо 2021 г. В сравнение с предпандемичната 2019 г. търсенето на имоти в чужбина от руснаци се е увеличило 1,7 пъти.

По данни на руския сайт за имоти около 80% от кандидат-купувачите действително сключват сделки. 75% от руските граждани купуват имот в чужбина, за да го използват като основно жилище. „Делът на хората, които купуват крайбрежна вила, за да я посещават от време на време, намалява”, коментира Филип Березин, главен редактор на Prian.ru.

Марина Шелаева, управляващ партньор в компания за недвижими имоти, отбелязва засилен интерес от руснаци към покупка на имоти в Европа. В същото време рекордните 66% от новопостроените луксозни апартаменти в Русия остават без купувач, показват данни на компания за недвижими имоти. Сред причините за това са, че редица заможни хора напускат страната.