„С комунисти не работим“: Аржентина отказа покана за БРИКС

Новоизбраният аржентински президент Хавиер Милей пише, че външнополитическата линия на страната ще се промени

Аржентина отказа официално отправената й покана да се присъедини към организацията БРИКС, която обединява Русия, Китай, Индия, Бразилия и Южна Африка.

 

В писма, разпратени до техните лидери, новоизбраният аржентински президент Хавиер Милей пише, че външнополитическата линия на страната ще се промени и на този етап Аржентина не смята да се присъедини от 1 януари към организацията.

 

Буенос Айрес беше сред общо шест столици, поканени да се присъединят към БРИКС през август, сред които Техеран, Кайро и Иран, Египет и Риад.

Още по време на предизборната си кампания Милей заяви, че отказва да „насърчава договори с комунисти, тъй като те не спазват основите на свободната търговия, свободата и демокрацията“.

Според него САЩ и Израел са естествените стратегически съюзници на Аржентина.Милей в миналото се е изказвал остро към китайския режим и към бразилския президент Игнасиу Лула де Силва, определяйки го като „корумпиран комунист“.

Въпреки това между двата тура на изборите и най-вече след избирането си той смекчи значително тона и постави основите на мирни дипломатически отношения с Бразилия и Пекин, които са двата основни търговски партньора на Аржентина, припомня БТА.

През ноември настоящият външен министър Диана Мондино каза, че Аржентина не може да плати финансовата вноска за участие в Банката за развитие на БРИКС.