Събор на Петрова нива – обелязваме 120 години Илинден

Съборът в историческата местност Петрова нива това лято ще отбележи 120 години от Илинденско-Преображенското въстание. Той се пада на 19 август и ще събере в Странджа планина много българи от всички краища на страната.

„Отново ще прозвучи химнът на Странджа – „Ясен месец веч изгрява“ и ще отдадем почит на героите“, каза кметът на Община Малко Търново- Илиян Янчев, цитиран от „Труд“.

На 28 – 30 юни през 1903 година в местността Петрова нива се провежда конгрес на Одринския революционен окръг на Вътрешната македоно-одринска революционна организация. На конгреса се прави план на въстаническите действия. Затова мястото, насред красивата планина, е заредено с патриотизъм и на събора се стичат хиляди хора.

Тази година Петрова нива ще бъде „опасана“ от българските хора.

Любителски танцови състави ще представят традиционните хора за всички етнографски области на страната ни. Първо ще играят на сцената, после ще слязат на поляната, за да могат да се включат всички присъстващи.

Ще има много концерти, казаха организаторите от кметството на пограничния град. Чалгата в историческата местност е забранена от години. На сцената ще се качат мъжка фолклорна група от Гоце Делчев, група от село Росен и много други.

След заупокойната молитва, в памет на преображенци, в църквата „Света Петка“ и тържествената заря, започва празничен концерт на изпълнители от Странджа. Пръв ще е певецът Манол Михайлов.

Търговците ще продават само български сувенири, без китайски „джунджурии“. Община Малко Търново ще има специален щанд с тематични тениски и емблематичната книга за града, написана от Георги Попаянов.

През деня, желаещите да разгледат забележителностите на планината, ще могат да се включат в маршрут от Петрова нива до параклиса „Света Богородица“.

Навръх Илинден-  20 юли, в Регионален исторически музей – Бургас пък ще има интересна тематична лекция, която ще бъде представена от проф. д.и.н. Светлозар Елдъров.

Както е известно, по време на въстанието Бургас е легален организационен център. Именно тук се осъществява набирането на оръжие и въстаници, сформират се въоръжените чети, а след неговия край, градът поема най-масовия бежански поток от въстаналите територии на Странджа и Одринско.

Подготовката, осъществяването, последиците и ролята на Бургас и Бургаския край в Илинденско-Преображенското въстание ще бъдат акцентите в изложението.