Събориха къщата на Димитър Талев в Прилеп

„Докато чакаме да се купи къщата на Талев в Прилеп, АНБ (македонската Агенция за национална безопасност- б.р.) чрез местен вандал вече я събори“. Това съобщи във Фейсбук Виктор Стоянов от фондация „Македония“. Той публикува снимка на разрушената къща.

Родната къща на Димитър Талев е описана като дома на фамилията Глаушеви в най-известния роман на писателя „Железният светилник“.

„През изминалата нощ родната къща на Талев е съборена с чук от македонисти. Според полицията била паднала от дъжда. Информацията ми е, че посегателството е извършено с чук от пиян македонист. Виновните не са те. Беше ясно, че ще има опити за посегателства. ВИНОВНИ СА КРЪСТЮ КРЪСТЕВ, МАРИЯ ГАБРИЕЛ И НАЙ-ВЕЧЕ МАНОЛ ПЕЙКОВ! Благодарим на сглобката, че се грижи за културното ни наследство“. Това написа във Фейсбук Димитър Панчев – родственик на писателя.

През септември миналата година наследниците на Димитър Талев организираха протест пред министерството на културата заради бездействието на държавата по казуса с родната къща на  писателя в Прилеп. Те попитаха депутата от ПП-ДБ Манол Пейков какво се случва с парите, събрани още през април през фондацията му от дарения от българи, в размер на 200 000 лв., с които трябваше да бъде купена къщата.

След новината за събарянето й Манол Пейков публикува пореден пост във Фейсбук, оправдавайки забавянето си.

„През последните около 400 дни не съм спрял и за миг да мисля и работя за придобиването на родната къща на Димитър Талев в Прилеп. Събраните от вас пари са в сметката ми до стотинка – и са достатъчни за купуване на договорените 2/3 (собствеността на Снежана – настоящата собственичка – б.р.) и (поне първоначално) укрепване и възстановяване на къщата. Готов съм да тръгна за Прилеп за финализиране на сделката във всеки един момент – и се надявам и очаквам това да се случи възможно най-скоро“, написа депутатът от ПП.