Съдът оправда Слави Трифонов по дело за клевета, заведено от Настимир Ананиев

Искът на Ананиев за 10 хил. лева е отхвърлен

Софийският районен съд е оправдал лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов по делото за клевета, заведено от Настимир Ананиев от „Продължаваме промяната“, съобщи „Сега“, позовавайки се на информация от съда. Искът на Ананиев за 10 хил. лева е отхвърлен.

 

Ананиев започна частен наказателен процес срещу Трифонов и спести таксата от 4%, която би трябвало да плати при граждански процес.

Тъжбата на Ананиев беше за клевета, нанесена публично и разпространена в медиите, на длъжностно лице или на представител на обществеността при или по повод изпълнение на службата или функцията му. Ананиев твърди, че на 12 януари 2023 г., докато е бил депутат, във видеоклип, публикуван на личната му страница във Фейсбук, Трифонов е разгласил позорни обстоятелства за него, с твърдението, че „Настимир Ананиев има общи фирми с компанията за търговия с криптовалути „Нексо“.

„Нямам нищо общо с „Нексо“ и никога не съм имал. Нямам бизнес с Антони Тренчев. През януари 2018 г. имахме обща фирма, но тя няма нито един ден дейност, защото двамата бяхме много ангажирани по това време“, уточни Ананиев през януари.

Пак заради „Нексо“ Ананиев съди и депутата от ГЕРБ Тома Биков. Тъй като и този процес е наказателен, той е спрян заради депутатския имунитет на Биков. Прокуратурата, ДАНС и Националната следствена служба започнаха разследване и на 12 януари тази година обискираха офиси на „Нексо“. Прокуратурата тогава обяви, че става дума за мащабна престъпна схема на територията на 4 държави, през която са преминали почти 95 млрд. долара през последните 5 г. Според разследващите трима от обвиняемите са участвали в организирана престъпна група, а четвъртият ги е ръководил. Тя е работила от 2018 г. до 12 януари 2023 г. на територията на България, Великобритания, Швейцария и Кайманови острови с цел пране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и извършване на банкова дейност без лиценз.

В края на септември Софийският градски съд отмени европейските заповеди за арест, издадени за двама от собствениците на компанията – Антони Тренчев и Коста Кънчев.