Съдът в Лондон прекрати делото, заведено от Тръмп, срещу частна фирма за разследвания

Желанието му беше да бъде компенсиран за "нанесени щети и страдания"

Лондонски съд днес прекрати делото, заведено от бившия американски президент Доналд Тръмп срещу частна британска фирма за разследвания, във връзка с публикуването на документи, според които Русия е подкрепила президентската му кампания.

Тръмп, който е водещ претендент за номинацията на Републиканската партия за президентските избори 2024 г., внесе съдебен иск за нарушаване на защитата на личните данни срещу ORBIS Digital Services заради досие, написано от бившия служител на британското разузнаване и съосновател на фирмата Кристофър Стийл.

45-ият американски президент отрича обвиненията в т. нар. досие „Стийл“, включително твърденията, че е участвал в „извратени сексуални актове“ в Русия и че е платил подкупи на руски официални представители, за да помогне за развиването на бизнес интересите си.

Желанието му беше да бъде компенсиран за „нанесени на неговата личност и репутация щети и страдания“, които според адвокатите му са били причинени от „фалшивите, натрапчиви и вредни твърдения относно неговия личен живот“.

Тръмп посочи в свидетелските си показания, които станаха обществено достояние през октомври, че е завел делото, за да докаже, че твърденията в досието „Стийл”, публикувано от уебсайта BuzzFeed през 2017 г., са неверни.

Много от въпросните твърдения така и не бяха потвърдени, а защитата на 77-годишния милиардер заяви, че документите са „крайно неточни“ и съдържат „множество неверни, фалшиви или измислени твърдения“.

Според ORBIS Digital Services 45-ият президент на САЩ е предявил иска заради „дългогодишните си претенции“ към компанията и към Кристофър Стийл.

В мотивите за решението си съдията посочи, че Тръмп „няма разумни основания да предяви иск за обезщетение или вреди“.

Припомняме, че процесът срещу ORBIS Digital Services е едно от многото съдебни дела, свързани с Тръмп. Срещу него се водят четири отделни наказателни преследвания в САЩ.