Съденият за шпионаж Николай Малинов на спявка със Сергей Лавров (СНИМКА)

Подсъдимият за шпионаж шеф на Национално движение „Русофили“ и лидер на партия „Русофили за възраждане на Отечеството“ Николай Малинов се е срещнал в Москва с руския външен министър Сергей Лавров. Срещата е била на 21 октомври, става ясно от сайта на „Русофили“.

Тази седмица в Софийския градски съд трябва да продължи делото срещу Малинов. То е във фаза „разпит на свидетели“ и за четвъртък са призовани трима.

През септември 2019 г. прокуратурата шумно обяви, че е задържала председателя на Националното движение „Русофили“ Николай Малинов. След като изкара няколко часа в ареста, Малинов излезе срещу 50 000 лв. парична гаранция и обвинение в шпионаж в полза на руски организации и руски граждани.

Доказателствата по делото, разпространени от прокуратурата, се оказаха куп материали за връзките между Русия и България, по които работил Малинов. Прокуратурата обяви, че той правел схеми за закупуване на български предприятия от руски фирми и така заплашил националната сигурност.

Любопитен факт е, че всички документи бяха на руски с едно изключение –  справка, отнасяща се до оръжейната фирма „Дунарит“, която е обект на множество бизнес интереси и задкулисни скандали.

Накрая стана ясно, че на двама руски граждани, с които Малинов е поддържал връзка – Леонид Решетников и Константин Малофеев, е забранено да влизат в България в следващите 10 години. Единият е бивш началник в руското разузнаване, другият – руски милиардер.

Тъй като прокуратурата не внесе делото срещу Малинов до 18 месеца, от 10 март м.г. е без мерки – отпадна наложената му парична гаранция, както и забрана му напуска България. Те не могат да бъдат наложени наново без законови основания за това.

Пред „Сега“ неговият адвокат Димитър Вълчев обясни, че Малинов ще се яви в четвъртък за заседанието на съда, както се е явявал всеки път.

Според съобщението на „Русофили“ за срещата на Малинов с Лавров, разговорът им е бил продължение на този от септември.

„Основната тема на разговора бяха възможностите на русофилските организации да съдействат за изграждането на пълноценен и позитивен образ на Русия; да помагат за утвърждаването на историческата памет в подкрепа на позитивни отношения между българския и руския народи; да се включват активно в диалога с неправителствени и политически организации в рамките на възможната и необходима „народна дипломация“, гласи съобщението.

Според Лавров „неправителствените организации по света с позитивно отношение към Русия могат да направят много по посока на утвърждаването на многополюсния свят, чиято основа, философия и цел е добронамереното и конструктивно сътрудничество между народите“.