Съдиите от Стара Загора масово си правят отвод от делото „Дебора“

Обвинителният акт срещу Георги Георгиев беше внесен в съда на 15 декември, а магистратите, които трябва да го разглеждат, се определят чрез жребий на случаен принцип

Общо 11 съдии от Районния съд в Стара Загора са си направили отвод по делото за насилието над 18-годишната Дебора Михайлова и отказват да го разглеждат, съобщава „Сега“ в публикация по темата.

 

Обвинителният акт срещу Георги Георгиев беше внесен в съда на 15 декември, а магистратите, които трябва да го разглеждат, се определят чрез жребий на случаен принцип. Те обаче си правят отвод един след друг и така все още процесът не е разпределен окончателно и не е известно кога ще започне по същество.

Сред отвелите се съдии е и председателката на Районния съд в града Блага Бозова. Всички 11 магистрати, които до момента са отказали да се занимават със случая, са се позовали на текста от НПК, който казва, че „не може да участва в състава на съда съдия или съдебен заседател, който поради други обстоятелства може да се счита предубеден или заинтересован пряко или косвено от изхода на делото“, съобщава още „Сега“.

Ако всички магистрати от съда си направят отвод, Върховният касационен съд ще трябва да прецени в кой друг съд да бъде изпратено делото, като обикновено се избира близък съд от същото ниво, за да не бъдат причинявани допълнителни неудобства на участниците в процеса.

Георги Георгиев ще бъде подсъдим по общо три обвинения. Първото е за това, че на 26 юни в Стара Загора с особена жестокост с удар с юмрук в главата и чрез нанасяне на 18 порезни рани по тялото на момичето с черен макетен нож й е причинил двустепенна средна телесна повреда. Нараняванията и телесната повреда са довели до разстройство на здравето, временно опасно за живота, и обезобразяване на части на тялото на ученичката, уточняват от прокуратурата. Престъплението е извършено по особено мъчителен за пострадалата начин. Второто обвинение е за това, че на същата дата Георгиев е принудил Дебора Михайлова да претърпи нещо против волята си – остригал част от косата й в областта на лявата половина на главата с електрическа машинка, като употребил за това сила и я ударил с юмрук в лицето.

Третото обвинение е за това, че от началото на април 2023 г. до 25 юни в Стара Загора и в Казанлък в условията на продължавано престъпление Георгиев шест пъти се заканил с убийство на Дебора Михайлова и това заканване би могло да предизвика основателен страх за осъществяването му.

За насилието над ученичката се разбра в края на юли, а случаят доведе до масови протести в различни градове в цялата страна и до спешно приемане на промени в Закона за защита от домашно насилие.