Съдия жълтопаветник отказа да отнеме BMW-то на пияния на мотика джигит – протестър Ивайло Нойзи от ДБ/ДСБ

Гарван гарвану око не вади в жълтопаветната мафия. Те могат да карата мощни БМВ-та пияни като мотика с 3 промила алкохол в кръвта и после техни съдии да им оставят лъскавите лимузини, смачквайки закона! Както горчивият опит сочи, жълтопаветниците живеят с манията, че са над закона.

Магистратът от Софийския районен съд Мирослав Петров отказа да конфискува лекия автомобил БМВ на Ивайло Нойзи Цветков, след като културният антрополог бе заловен и осъден за шофиране в нетрезво състояние, съобщи за Dir.bg говорителят на Софийската районна прокуратура Николай Николаев.

Решението на съдия Петров обаче е в категоричен разрез със закона.

Според приетите и влезли в сила през август м.г. промени в Наказателния кодекс освен „лишаване от свобода“ и глоба от 200 до 1000 лева, шофьор, задържан зад волана с концентрация на алкохол в кръвта, по-висока от 1,2 промила или след употреба на наркотици, се наказва с отнемане на автомобила му в полза на държавата. Ако шофьорът не е собственик на автомобила, който управлява, той ще трябва да плати на държавата сума, равна на стойността на превозното средство.

51-годишният Ивайло Нойзи Цветков бе арестуван на 17 ноември м.г., след като бе спрян на Околовръстния път в София, а дрегерът показа положителна проба – 2,12 промила алкохол в издишания въздух. След това Нойзи даде проба за изследване в УМБАЛ „Света Анна“, която показа, че е шофирал с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 2,52 промила.

Културният антрополог сключи споразумение с прокуратурата, което бе одобрено от съда – 10 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок и 14 месеца без свидетелство за правоуправление.

Делото за конфискация на автомобила се гледа отделно от това за извършеното престъпление – управление на МПС след употреба на алкохол.

Съдия Петров е аргументирал решението си с думите, че счита промените в НК за противоконституционни. Според него бил нарушен и принципът за пропорционалност на наказанието – тоест отнемането в полза на държавата на колата на Нойзи е твърде тежко наказание за извършеното престъпление.

Според прокурор Николай Николаев обаче решението на магистрата създава притеснителен прецедент.

Пред Dir.bg говорителят на СРП бе категоричен, че държавното обвинение счита решението на съда за незаконосъобразно и ще го протестира пред Софийския градски съд в законоустановения срок.

„Органите на съдебната власт, а това са съдът и прокуратурата, спазват закона, такъв какъвто е приет. Ако има съмнения относно конституционността му, трябва да се произнесе Конституционният съд. Но дотогава ние трябва да прилагаме закона такъв, какъвто е“, категоричен бе прокурор Николаев.

Ето коментар на специализирания сайт за правни новини Лекс.Бг:

След последните промени в Наказателния кодекс, насочени срещу пияните шофьори, съдът отнема в полза на държавата и колата, която е шофирал пияният водач, ако е негова собственост. Ако той пък не е собственик, трябва да плати стойността ѝ.

За отнемането на колата на Нойзи се води отделно производство в СРС, на което той и адвокатът му не се явиха на предишното заседание и му беше наложена глоба от 500 лева.

„Съдът приема, че разпоредбата на чл. 343 б, ал.5 от НК противоречи на Конституцията и на правото на Европейския съюз и затова отказва да я приложи, тъй като отнемането на моторно превозно средство е непропорционалната наказателна мярка и е несъизмерима с извършеното престъпление“, мотивира се съдия Мирослав Петров. След днешното решение пък от прокуратурата обявиха, че ще го протестират.

„Софийската районна прокуратура ще протестира така определения съдебен акт. Според нас той създава един притеснителен прецедент“, обяви прокурор Николай Николаев.

Още през април Наказателната колегия на Върховния касационен съд (НК на ВКС) сезира Конституционния съд (КС) с искане за обявяване на противоконституционност на новите текстове от Наказателния кодекс (НК), които предвиждат отнемане на автомобили или глобяването с тяхната равностойност, когато става дума за неумишлени престъпления, както и когато вещта никога не е била собственост на извършителя.