Само половината в СОС са софиянци, Васил Терзиев се закле

Само поливаната съветници в новия Столичен общински съвет са родени в София! Мъж на около 40 години, който влиза в политиката. Това е събираемият образ на новия СОС. 61-те членове на местния парламент ще положат клетва в понеделник в зала “София” на ул. “Московска” 33. С тях ще се закълнат новият кмет Васил Терзиев и 24-мата, които ще управляват столичните райони.

36-има започват първи мандат. Новобранци са всички от “Възраждане” и ИТН, които за първи път влизат в СОС. Ветерани са Вили Лилков от “Синя София”, Екатерина Йорданова и Татяна Георгиева от ГЕРБ – 5 мандата.

Силно ще е мъжкото присъствие в съвета – 74%, като дамите са само 16. Най-много са в ПП-ДБ (“Спаси София”) – 6 от розовото попълнение.

Именно това е и най-голямата формация в новия съвет с общо 23-ма представители. На второ място е ГЕРБ-СДС с 14, а на трето – БСП с девет души. С по-малко са “Възраждане” (8 души), ИТН и “Синя София” с по трима и ВМРО с 1. Минимум петима души са нужни, за да се образува група в СОС.

Иван и Димитър са имената, които най-често ще се чуват в зала “София” през този мандат. И двете носят по петима съветници.

При жените популярно е името Ваня – така се казват кандидат-кметът на левите Григорова и Ваня Тагарева от ГЕРБ.

Доайенът на СОС, който ще води първото заседание преди избора на председател, е Грети Стефанова от ДБ, която във вторник ще навърши 69 години. Тя е от София, инженер, трети мандат като съветник.

В същата група, само че от “Спаси София”, е и най-младият съветник – 26-годишният Стефан Спасов. Той е пътен строител, ангажиран с опазването на архитектурното наследство и градоустройството.

Групата на ПП-ДБ (СС) е и основен “виновник” за сваляне на възрастта в СОС с най-младите попълнения в него.

Най-много сред съветниците са икономистите, инженерите и юристите. Сред интересните професии са актьор (Веселин Калановски), еколог (Лорита Радева), журналист (Антон Хекимян и Ася Тодорова), физик (проф. Вили Лилков), а Марта Георгиева от ДБ е завършила философия.

Половината от новите съветници не са родом от София. В столицата са родени и отраснали новият кмет Васил Терзиев и кандидатът за шеф на СОС Борис Бонев. Те ще работят с колеги от цяла България – Бургас, Стара Загора, Карнобат, Ямбол, Раднево, Видин, Годеч, Пловдив.

Междурвеменно Васил Терзиев положи клетва като кмет на София точно в 10 часа. Днес клетва полагат и кметовете на райони и кметства, а общинските съветници получават своите удостоверения.  Към момента тече и първото заседание на новия Столичен общински съвет.

Веднага след първия тур на местните избори в края на октомври Столичната общинска избирателна комисия обяви избраните 61 членове на СОС. В състава на съвета този път не влиза нито един избран независим кандидат.

Новоизбраният кмет Васил Терзиев вече обяви, че кандидатурата на ПП-ДБ и „Спаси София“ за председател ще бъде на Борис Бонев. Очаква се обаче днес да не бъде избран шеф на СОС.