Само в Novinar.bg: Кои са съдиите и прокурорите от тефтерчето на Нотариуса

Кои магистрати са посещавали тайния клуб на Мартин Божанов? Кои са съдиите, прокурорите, следователите и полицаите с клубни карти с чип за заведението, какво са правили в този коптор на корупцията? Появяват ли се имена на хора от съдебната система и МВР в преписки, свързани с лобиста по прякор Нотариуса? Прокуратурата, ДАНС, ГДБОП и СДВР знаят ли ги, или удобно са си затваряли очите?

Тези въпроси вълнуват хората след убийството на Божанов. След разстрела му изведнъж се оказа, че от 2004 г. в държавното обвинение е имало 25 преписки и досъдебни производства срещу 50-годишния мъж, който въпреки прякора си няма данни да е учил право. Те обаче не са стигнали до съд.

Имена на магистрати обаче тръгнаха по медиите.

Novinar.bg също се сдоби неофициално със списък от 11 души. В него има четирима съдии, двама прокурори от Върховната прокуратура, двама от Софийската градска прокуратура, един от пернишката, един от Софийската районна и един следовател.

Прави впечатление, че макар да се твърди, че клубът е бил в кв. “Гео Милев”, за да е близо до сградата на спецпрокуратурата и спецсъда, само трима от въпросния списък са били в спецправосъдието.

Попитахме изброените в него магистрати дали познават Мартин Божанов и посещавали ли са неговия клуб. Всички категорично отрекоха.

Затова до официалното огласяване на имена на съдии, прокурори, следователи и полицаи, за които има доказателства, че са опъвали чадър над Божанов, не си позволяваме да посочваме конкретни имена.

Както стана ясно, и в парламента има постъпили списъци с магистрати с членски карти. Вероятно такива има и в прокуратурата, и в МВР.

Въпреки че и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов отрече до него да е достигала такава информация, а по досъдебното производство срещу групата на Божанов, което е в Софийската градска прокуратура, ще го търсят.

Главният секретар на МВР Живко Коцев също отрече МВР да има списък. Включително МВР и държавното обвинение не казват дали през годините са работили по информация за близост на Нотариуса с хора от съдебната система.

Списъци се появяват избирателно в различни сайтове, като определени имена от тях изчезват в някои от неофициалните публикации, а в други се дописват нови – на който както му е удобно, или пък неудобно….

Което пък навежда на мисълта, че може да се пускат и с цел да бъдат дискредитирани. Подобна версия не изключиха и кадровиците от ВСС, които във вторник изслушаха Борислав Сарафов за тайния клуб.

Вероятно повече конкретика ще бъде огласена, след като заработи временната анкетна комисия в парламента. Ген. Атанас Атанасов от ПП-ДБ не скри, че разполага с информация. Той обеща, че ще я предостави на колегите си от комисията.

“Това, което получих по пощата, не е съвсем списък, а много интересен материал за това по какъв начин Нотариуса е действал в съдебната система и е уреждал дела. Всичко това може да бъде описано с една дума – корупция”, обяви той преди дни.

Вероятно комисията в парламента ще изслуша не само Борислав Сарафов, който вече запозна ВСС с това, което на него му е известно по случая “Божанов”, но и ръководствата на МВР и ДАНС.

Правосъдният министър Атанас Славов увери, че не разполага със списъци. Обяви обаче, че ще инициира дисциплинарни производства срещу магистратите, посещавали клуба, ако такива бъдат установени.

Преди ден Николай Стайков от Антикорупционния фонд, които първи осветиха Нотариуса, разкри, че в лични разговори магистрати са му споделяли, че са получавали карти, но са ги връщали. Той попита обаче и дали служители на МВР също са били посетители.

Действително до момента в публичното пространство не се споменават служители на вътрешното ведомство и неговите структури, въпреки че вече е известно, че Божанов е имал син буркан на автомобила си, а полицейски патрули са бдели за спокойствието на посетителите на затворения клуб.