Само в Novinar.bg: Македонските ченгета мачкат бедняка Хюсеин, който иска да е българин

Ченгетата в най-бедната страна в Европа – Република Северна Македония, която напира да става член на ЕС, тормозят денонощно мюсюлманина Хюсеин Изци Хюсеин от Валандовското село Башибоз край Дойранското езеро, защото възстановява построени от български войници чешми по време на Дойранската епопея 1915 – 1918 година. Открива останките и от надгробни войнишки паметници, научи ексклузивно Novinar.bg.

49-годишният скромен, трудолюбив и изключително честен човек е непрекъснато тормозен, заплашван, преследван от удбашката милиция в сръбската бановина, пише в своя фейсбук Ефим Ушев.

Преди няколко години е починала майка му и той е сам в къщата си, която е непрекъснато обхождана от горилите-милиционери, за да го тормозят и да правят от живота му ад!

И няма кой да помогне на този човек, макар да се е обръщал вече за помощ към консулството ни в Битоля и в социалните мрежи, където има много приятели.

„Вината“ на Хюсеин е само една и тя е непростима за репресивната югосистема в западната ни съседка, която твърде гороломно и с много лобистки пари се е запътила към ЕС – той възстановява унищожени български чешми, пропаднали мостчета, гробищни места, изважда на показ отдавна заровени и полуунищожени гробни паметни плочи на български войници и офицери от Първата световна война. Защото неговото село е в района на някогашните бойни полета, изравя патрони, каски, пушки или части от тях, на много от които има и надписи, и всичко това го съхранява на открито, но на място, което тамошната милиция не знае и където удбашките служби не могат да отидат…

Вината на Хюсеин пред югобановината РСМ е и друга, още по-страшна – той иска да вземе българско гражданство, за да има все пак някаква защита в тази страна. Той дори иска да се премести да живее в някое селце на българска територия, за да се спаси от този нечовешки тормоз, на който е подложен.

Защото и човешкото търпение, и възможностите на един беден човек за самосъхранение си имат предел!

Има и пусната гражданска подписка за даване българско гражданство на Хюсеин Изци…

Уви, засега той е изоставен, без помощ откъдето и да било!

Но само като си помисля, че познавам още много приятели в РСМ с подобна съдба, всичко ми се вижда толкова отчайващо, а и живота ни толкова безсмислен…

България със своите институции и управляващи чиновници трябва да се „вдигне“ и да помогне на Хюсеин!

България не може, не трябва да изоставя хората, които имат своето лично пристрастие към нейната история и настояще именно като държава…

На снимката тук Хюсеин е снимал един от удбашите, който отново, както всеки ден, е нагазил в неговия двор и тършува…

Наскоро самият Хюсеин написа: „Аз сакам Балгарскиод Конзул или некој Работените в Амбасадате да дојде да ме посети на мене. Полицијата прават проблеми на нашата фамилиа. И после заједно ке ходиме кај Градоначалник на општината, ќе попитаме зошто толку притисок прават за мојата фамилиа“.

Паспорт

Хюсеин е изпратил документи за българско гражданство преди няколко години, но досега няма никакъв отговор. Той е от турски произход, турско е и селото му Башибоз. С тъга се изповяда, че ако има български паспорт и документ, че може да бъде екскурзовод, ще остане в родното си село. Може и да поработи малко в Германия, за да види свят: „За едната кора леб одам в планината да събирам гъби и горски билки. Тука нема работа за такива като мен. С четвърти клас образование съм, не се занимавам с политика, но живо ме интересува българската история. Тука нема леб за мен“, с огорчение споделя Хюсеин Изци Хюсеин.