Само в Novinar.bg: Порно книжка четат петокласниците в Хасково – „ти се събуди и ми го п…на“ (ЦИТАТ + СНИМКИ)

 

Вулгарни откъси от детска книжка възмутиха родители на петокласници от Хасково. Книгата е  определяна от критиците в стил етнофентъзи и е в челните места в родната класация за детско произведение на десетилетието. Става въпрос за книгата на българския писател Николай Теллалов „Да пробудиш драконче“, предава Би Ти Ви.

Репортер на Novinar.bg си направи труда да издири т.нар. детска книжка, която се разпространява свободно в chitanka.bg. Ето един пример за диалог между главните герои:

„— Изобщо не се чукахме онази вечер. Единствената, когато си преспивала тук, и не сме правили нищо.

— Грешиш. По едно време ти се събуди и ми го пъхна“.

Тази книжка не е включена в учебната програма. Тя е част от инициативата да бъде насърчено четенето „Разказвачът на приказки“, която влиза и в училищата, където самите автори на книги четат откъси от книгите си, а след това ако децата поискат могат да си ги закупят.

„Това е един чудесен проект за насърчаване на детското четене. Не съм чела тази книга, но случайно попаднах на страница, в което има много вулгарни и нецензурни изрази, които не са нормални за 4. и 5. клас. Нашето ръководство в училището е взело мерки още преди празниците и са уведомени институциите“, каза Живка Банчева, родител.

Това е авторът на простотията – Николай Теллалов

Банчева подчерта, че книжката е част от инициативата и е подкрепена от Министерството на образованието и Държавна агенция за българите в чужбина.

„Силно се възмутих, когато дъщеря ми беше много въодушевена, когато закупихме книжката. От социалните мрежи разбрахме. Тя беше прочела 15 страници аз ѝ я взех“, каза Десислава.

„10 години не е имало нито един проблем. Във всяко училище гостуват различни автори. Има екип в инициативата за това дали книгите отговарят на изискванията. Ние заставаме зад всеки един автор. За мен има и разнопосочно мнение – колкото родители не харесват книгата, толкова и я харесват“, заяви д-р Константин Иванов, който е инициатор на „Разказвачът на приказки“.

„Тази инициатива беше продължение на „Седмицата на детската книга“. Ние прочетохме всички анотации, които ни представиха и обсъдихме с директорите на училищата. Книгата е подходяща за ученици от по-горните класове. Тя е от топ фентъзи детски романи“, добави началникът на Регионалният инспекторат на образованието в Хасково Веселина Павлитова.

Павлитова каза, че самата тя не е чела книжката.