Само в Novinar.bg: Защо България е най-бедната държава в ЕС?

Защо България е най-бедната страна в ЕС и с най-ниската покупателна способност на хората? И кой е виновен за това?

Извън мантрите, обясненията за лошия главен прокурор и т.н., икономическата логика показва друго.

Главните фактори на ръста на една икономика са големина на трудовия пазар и висока производителност. Тук следва да се отбележи, че мантрата, че българинът е мързелив, не работи достатъчно и качествено и затова производителността в България е ниска, просто не е вярна.

Производителността на труда не се определя от времето в което работиш. Човек, който опъва по 12 часа на ден, може да е в пъти по-производителен от такъв, който работи един ден в седмицата по няколко часа.

Отделно по отношение на качеството един български зидаро-мазач, например, работи по един и същи начин и с едно и също качество, но в България ще получи 3-4 пъти по-малко, отколкото, ако го прави в Германия.

Та, къде е причината? Това е така, защото една рецепционистка или сервитьорка може да бачка по 20 часа на ден, като за един месец приносът й в БВП ще е мизерен на фона на един германец, който за този един месец, примерно, ще произведе един мерцедес, който струва да кажем 100 хил. евро.

Така че, причината не е, че българинът е мързелив, работи малко или некачествено. За да се избегне този проблем и производителността да се увеличи, следва да се осигурят инвестиции, но не навсякъде и в неефективни производства и услуги, особено такива, които са нетъргуеми или с ниска добавена стойност.

На практика обаче държавната политика, и то не отсега, а в рамките на целия преход, е точно обратната. 33 г. се обяснява, че най-голямото конкурентно предимство на България е евтината работна ръка. И при тази реклама към България се насочват инвеститори, които разчитат точно на това. Респ. инвестициите се правят в сектори с ниска добавена стойност и висока нужда от работна ръка и по този начин се продуцира мизерия.

От друга страна държавата стимулира инвестиции в нетъргуеми активи като изсипва милиарди към строителни компании, към изграждане на пътища, игрища и т.н., но не инвестира в привличане на инвеститори в областта на високите технологии.

Почти не инвестира и в образование. Т.е. цялостно провежданата политика за целия преход е сбъркана. И докато това не се промени, българинът и да опъва по 20 часа на ден, няма да отлепи от дъното.

Коментар на юриста Даниел Божилов, заглавието е на Novinar.bg