сънчо
сънчо

Сънчо ще пее: „Деца, не оставайте в България“

Гоцев рушал, съмнително е да създаде нещо трайно

Драмата със съдбата на „Сънчо“ навлезе в нов етап, след като авторите му вкупом скочиха срещу Кирил Гоцев, че не са искали пари от БНТ.

Преди време шефът на медиата оповести, че изплащането на огромни суми за авторски права и ниският рейтинг са основните причини за свалянето на „Лека нощ, деца“.

Според тв босът родителите на „Сънчо“ приемали БНТ „за бръшлян чувал, който всеки може да изтупа“. Посягайки върху „Лека нощ, деца“, създадена преди 41 г., настоящата тв управа се „изплюва върху труда ни и пренебрегва българските деца“, отвърнаха му творците.

Докато БНТ умува дали да остави „Лека нощ, деца“ по Канал 1, или да го прехвърли в сателитния си канал, частната телевизия „Европа“ поиска да „приюти“ детската рубрика. В цялата драма обаче може да се окажат прави онези, които твърдят, че Гоцев си прави „безплатно“ проучване на общественото мнение, като роди драмата „Сънчо“. И след като я раздуха, ще покаже уважение към предпочитанията на гражданския интерес.

„Сънчо“ ще има, но не в познатия вариант, издаде Нушка Григорова, работила 14 г. за предаването и член на Художествения съвет в БНТ.

Според нея тв управата може да остави анимацията и песничката на „Сънчо“. Между тях пък можело да има песничка или обръщение към децата. Всичко – за около 3 минути.

Нищо чудно скоро във времето за обръщения към децата да се появяват политици и да ги придумват да останат в България, шегуват се тв специалисти. Ако се разказва приказка, то тя трябва да е поднесена като скоропоговорка, тъй като „нормалното“ й времетраене е 8 минути.

Създателите на „Сънчо“ са много и има спорове за правата върху търговската марка, върху която БНТ няма пълни права, за разлика от теза върху „Лека нощ, деца“.

Настоящата шапка и песничка на „Сънчо“ са създадени преди 26 г. от два екипа – на Здена Дойчева и на Августина Василева. Членовете на втория са единствените „родители“ на „Сънчо“, които получават авторски права, макар и от 2,6 г. насам.

Създателите на детското са единодушни, че то трябва да остане в БНТ заради българските деца, но не и на всяка цена. „Ако Гоцев измисли нещо, което се задържи поне 10 г. в ефир, ще му кажа „аферим“, заключи Лина Бояджиева, с чийто глас заспиват малчуганите все още всяка вечер по БНТ.

годишнина
Previous
Юбилей