Санкциите срещу Русия удариха пропан-бутана

Европейската комисия е представила във вторник късно вечерта мерки, които да бъдат включени в дванадесетия пакет санкции срещу Русия. Те включват забрана за внос на диаманти и втечнен петролен газ (пропан-бутан, LPG), предаде Ройтерс, позовавайки се на дипломатически представители, цитирана от БТА.

В пакета се очертават и насоки за допълнително затягане на прилагането на ценовия таван за руския петрол, както и забрана за транзит през страната на стоки и технологии, които могат да спомогнат за увеличаването на индустриалните възможности на Москва.

За да се засили прилагането на ограничението за тавана на цената на петрола, определена от страните от Г-7 на 60 долара за барел, пакетът предвижда изискване към корабните компании да опишат подробно разходите за доставка и застраховка за руските петролни товари, които превозват.

Таванът на цените вече е масово заобикалян от руския флот от танкери „в сянка“ чрез фалшифицирани документи, според анализатори на корабоплаването, допълва Ройтерс.

„Логиката на налагането на повече прозрачност е да се попречи на корабните компании да скрият реалната цена на петрола, превозван от танкера, като я обединят с разходите за доставка и застраховка“, посочи дипломат от ЕС.

Предложението също така разширява списъка със стоки, които не могат да бъдат продавани на Русия, защото биха могли да помогнат на военната кампания на Москва в Украйна и забранява продажбата на софтуер за управление на компании и за промишлен дизайн и производство, казаха дипломатите.

Новият пакет добавя 47 лица към списъка на хората, на които е забранено да пътуват в Европа и чиито европейски активи ще бъдат замразени. В него влизат и 72 юридически лица.