Сараят на Вълка пак под атака

Столичната община възобнови събарянето на незаконните постройки в Държавното ловно стопанство „Искър“ на фирмата „Био майнинг“ на Румен Гайтански, известен като Вълка.

В понеделник техниката на общинската фирма „Софекострой“ беше изкарана от територията на ловното стопанство край яз. „Искър“ неясно от кого. Вратата беше заключена с катинар, за по-сигурно пътят беше препречен и с пикап, който се оказал частна собственост. Барикадата беше на входа на територия, която е държавна собственост и се управлява от държавна структура под шапката на Министерството на земеделието.

Незаконните сгради на територията на стопанството са построени от частната фирма, с която държавното ловно стопанство има договор за съвместно управление. След поредица от дела т. нар. ловен хотел с ресторант и басейн, както и две други постройки със стопанско предназначение, бяха обявени за незаконни.

Събарянето им започна на 29 март, но бързо след това акцията беше възпрепятствана от ръководството на ловното стопанство с мотива, че на територията му не трябва да се влиза с превозни средства, за да не се смущават бременните кошути.

Общинска офанзива

Във вторник от общината събраха хора и техника, за да влязат в ловното стопанство и да продължат разрушаването на т. нар. ловен хотел на фирмата на Румен Гайтански.

Акцията трябваше да започне в 10 часа, но се забави до пристигането на главния архитект на София Здравко Здравков и на директора на общинския строителен контрол Цветан Тодоров. Междувременно пред барикадираната врата бяха строени двама от заместниците на кмета Васил Терзиев – по финансите Иван Василев и по правния и административен контрол Никола Лютов, работници на общинската фирма „Софекострой“, която събаря незаконните сгради, паяк на Центъра за градска мобилност, дойде и полиция.

Планът беше първо да се потърси контакт с ръководството на ловното стопанството или на Югозападното държавно предприятие, към което е то. Опитите на зам.-кмета Иван Василев да се свърже с директорите им останаха безуспешни. Василев разказа, че в понеделник, 1 април, е говорил с тях и получил обяснение, че стопанството не работи в понеделник и няма кой да отвори вратата. Паркираната на входа кола не била на стопанството, а частна. А отговор на въпроса кой, как и защо е изкарал техниката за събарянето на незаконните сгради нямало.

След неуспешния опит за мирно разрешаване на въпроса, представителите на общината решиха да минат на план Б и да премахнат пречките пред багера и работниците. Щурмът започна с разрязване на веригата с катинар, с която беше заключена вратата на стопанството. Наложи се директорът на строителния контрол да вземе флекса и да свърши работата, за да се спазят законовите изисквания.

След това „паякът“ на Центъра за градска мобилност премести паркирания напречно пикап. Така пътят към ловния хотел беше освободен и техниката влезе в стопанството, в което се виждаше само една служителка.

„Амбицията ни е да покажем, че към незаконното строителство ще има и занапред нулева търпимост – премахването продължава“, заяви главният архитект Здравко Здравков на фона на ловния хотел.

Той отправи апел към министъра на земеделието Кирил Вътев да обърне внимание на Югозападното държавно предприятие и на ловното стопанство не само заради опитите за спиране на изпълнението на съдебни решения, но и заради това, че вече два дни очевидно служителите на стопанството не са на работа, а може би получават заплати.

По повод доводите на ловното стопанство да спре достъпа до него, а именно безпокойството на дивеча, Здравков коментира: „Факт е, че тази сграда се е строяла повече от година и половина, и когато се е строяла не е пречела нито на дивеча, нито на кошутите“.

Евентуалното премахване на незаконните постройки в ловното стопанство на брега на яз. „Искър“ ще струва около 2.4 млн. лева, които ще бъдат платени от бюджета на общината. Все още не е ясно с колко ще набъбне сметката след повредения багер и акцията по щурмуването на стопанството.

Зам.-кметът по финанси Иван Василев каза, че ако влизането в ловното стопанство отново бъде възпрепятствано, щурмът ще се повтори.