САЩ: Израел нанесе удари по Иран, спрени са полети

Израел нанесе удари по Иран, съобщaват американски служители, цитирани от Би Би Си. Експлозия е била чута северозападно от иранския град Исфахан рано тази сутрин.

Това се е случило близо до международното летище на града, съобщава информационната агенция на страната Fars.

Към момента Израел нито потвърждава, нито отрича атаката.

Иранските официални медии съобщават, че в 3:30 ч. българско време са свалили три дрона близо до военното летище в Исфахан. Няма данни за ракетен удар, нито за нанесени щети. Иран не потвърждава дали атаката идва от Израел.

Държавни медии съобщават, че полетите са спрени над няколко града, включително Исфахан, Ширакс и Техеран.

 

Снимка: Reuters

 

Държавната информационна агенция IRNA потвърди, че системите за противовъздушна отбрана на страната са били активирани в няколко провинции. IRNA каза, че страната е изстреляла своите „батареи за противовъздушна отбрана“.

Иранската държавна телевизия казва, че взривовете са резултат от активирането на противовъздушна отбрана, насочена към „мини-дронове“, пише Би Би Си. Първоначално беше съобщено, че става въпрос за ракетна атака, но впоследствие стана ясно, че такава няма и се касае за атаки с дронове.

Исфахан е третият по големина град в Иран. Провинцията е дом на голяма военновъздушна база, голям комплекс за производство на ракети и няколко ядрени обекта. В Исфахан се намира и част от комплекса с ядрената програма на Иран, но няколко агенции подчертаха, че ядрените обекти не са засегнати и няма опасност, свързана с тях.

Според Си Ен Ен иранските държавни медии също съобщават, че всички съоръжения в района са защитени, включително значителни ядрени съоръжения.

Американските медии, позовавайки се на свои високопоставени източници, твърдят, че това е отговор на Израел, който се очаква да бъде ограничен. Смята се, че той ще бъде върху военни обекти като тези в Исфахан.

Международното летище Имам Хомейни в Техеран беше затворено за всички полети, според известие до летците, публикувано в базата данни на Федералната авиационна администрация на САЩ.

Някои полети на Emirates и Flydubai, които летяха над Иран рано в петък, направиха внезапни резки завои от въздушното пространство и бяха отклонени. Говорител на Flydubai съобщи, че полетите от Дубай до Иран са били отменени.

„Полет FZ 1929 на Flydubai от Дубай до Техеран на 19 април се върна в Дубай поради затварянето на летището в Техеран. В съответствие с издадения NOTAM нашите полети до Иран днес са отменени. Безопасността на нашите пътници и екипаж е наш приоритет“, допълни говорителят.

Около 8 ч. българско време Си Ен Ен съобщи, че Иран отменя спирането на полетите.

„Информираме ви, че оперативните ограничения, наложени на летищата, са премахнати и на авиокомпаниите е разрешено да изпълняват редовни полети“, каза говорителят на Организацията за гражданска авиация.

Полетите бяха възобновени на летище Мехрабад и международно летище Имам Хомейни, двете големи летища в столицата на Иран Техеран.

Иран е в състояние на висока готовност. Инцидентът идва в момент, когато напрежението остава високо в Близкия изток след безпрецедентната атака на Иран с ракети и дронове срещу Израел в събота.

Израел се закани да отговори и обяви, че е в пълна готовност да го направи, когато и както прецени.

Ако отговорът на Израел е мащабен – обхваща не само военни, но и икономически обекти, вероятно не само „Хизбула“ ще се включи към действията на Иран, но и хутите от Йемен. Това каза в предаването „Тази сутрин“ журналистът Мохамед Халаф.

„Очакваше се това да се случи. Не се знаеше, че това ще стане в петък, но вчера имаше решение на израелското правителство, беше постигнат консенсус на всички субекти – на политическите сили и на генералитета, да има такава атака в отговор на иранците“, обясни той.

Според него тук въпросът е каква е ролята на САЩ. Той добави още, че „Хизбула“ започва да атакува позиции на израелската армия в северните части на страната.

„Аз мисля, че Иран няма да разшири действията си в нов отговор, защото те знаеха, че ще последва такава атака от страна на Израел. Този ответен удар няма да бъде удар с голям мащаб“, каза още той.

Израел трябваше да отговори на атаката на Иран, но този предупредителен удар е направен от самата територия на Иран. Това каза в предаването „Тази сутрин“ и арабистът проф. Владимир Чуков.

„В момента гледам директно включване – хората в Исфахан си отиват на работа и всичко изглежда спокойно. Това, което се знае към момента е, че няма летателни апарати, които да са излетели извън територията на Иран и са ударили Исфахан. Ударено е само военното летище – там, откъдето излетяха дроновете към Израел“, обясни той.

Според него това е послание, а не атака. Той лично се съмнява, че Израел ще застане зад тази кратка операция. „Най-вероятно се показва какво би направил Израел със собствените си ресурси“, уточни проф. Чуков.

Той припомни, че Израел нееднократно е изстрелвал дронове от територията на Иран и на Ирак, т.е. израелците използват собствени агентурни мрежи, които са много ефективни.

Междувременно от Министерството на външните работи съобщиха, че следят с повишено внимание развитието на обстановката във връзка с разпространените от медиите новини за нанесени от Израел ракетни удари по обекти в Иран. МВнР е в директна връзка с българските дипломатически представителства в района.

Дадени са необходимите указания, в това число и по отношение обезпечаване сигурността на техния личен състав и на намиращите се там български граждани. МВнР поддържа оперативен контакт и с партньорските държави и има готовност да предприеме необходимите действия съобразно по-нататъшното развитие на ситуацията, се казва още в прессъобщението.