САЩ иззеха паспорта на Скот Ритър преди полет за Русия

Бившият морски пехотинец и оръжеен инспектор на ООН Скот Ритър съобщи, че Държавният департамент на САЩ е конфискувал паспорта му.

Ритър е щял да пътува за Русия за Международния икономически форум в Санкт Петербург (SPIEF), когато е бил свален от самолет, който е трябвало да излети от Ню Йорк за Истанбул, и документите му са били конфискувани.

„Качвах се на самолета. Трима полицаи ме дръпнаха настрани. Взеха ми паспорта. На въпроса: „Защо“, казаха: „Заповеди на Държавния департамент“. Те нямаха повече информация за мен“, каза Ритър. „Свалиха багажа ми от самолета, след което ме ескортираха от летището. Запазиха ми паспорта.“

Ритър е бивш офицер от разузнаването на морската пехота на САЩ, който по-късно е служил като оръжеен инспектор на САЩ и ООН в Ирак. Той често коментира международната сигурност, военните въпроси, Русия и Близкия Изток, както и контрола върху оръжията и неразпространението им.

За последно той посети Русия през януари, като пътува до Чечня, Москва и Санкт Петербург. Скот Ритър многократно е критикувал политиката на САЩ и публикува свой филм за Украйна и Зеленски, който беше изтрит от Ютюб.