The flag of the United States of

САЩ: Нямаме нищо общо с експлозиите в Иран

Десетки бяха убити в иранския град Керман на 3 януари при две бомбени експлозии близо до гроба на генерал Касем Сулеймани

САЩ не са замесени по никакъв начин в експлозиите в Иран на 3 януари, обяви говорителят на Държавния департамент Матю Милър, цитиран от Ройтерс.

Няма основание да се смята, че Израел има нещо общо с атаките, допълни Милър. Досега от Тел Авив няма коментар.

Десетки бяха убити в иранския град Керман вчера при две бомбени експлозии близо до гроба на генерал Касем Сулеймани. Атаката съвпада с четвъртата годишнина от убийството на генерала от САЩ.

Иранските здравни власти първоначално съобщиха за 103 жертви, но коригираха броя им на 95. Ранени са над 200 души, близо 30 от тях са в критично състояние.

Съобщава се, че при атаките стотици хора са вървели към гробницата като част от церемония в памет на ген. Сулеймани, който беше убит при атака на американски дрон в съседен Ирак през 2020 г.

Генералът беше смятан за най-влиятелната фигура в Иран след върховния лидер аятолах Али Хаменей. Той отговаряше за тайните мисии на силите „Кудс“ на Иранската революционна гвардия и предоставянето на финансиране, оръжия, разузнаване и логистична подкрепа на съюзнически правителства и въоръжени групи, включително „Хамас“ и „Хизбула“.