САЩ очаква Израел да приеме мирния план за Газа, ако „Хамас” го одобри

Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом, Джон Кърби, каза днес, че ако „Хамас” одобри мирния план за Газа, САЩ очаква Израел също да го приеме, предаде Ройтерс.

Делегации на САЩ и Израел приключиха среща в Кайро, на която Египет отстояваше позицията, че израелските войски трябва да се изтеглят от палестинската страна на граничния пункт Рафах. Израелският министър на отбраната Йоав Галант заяви днес, че Израел няма да приеме „Хамас” да продължи да управлява Газа, на който и да е етап от процеса за прекратяване на войната и че проучва алтернативи на управлението на групировката.

Междувременно министерството на здравеопазването на „Хамас” обяви днес, че от началото на войната между Израел и палестинското ислямистко движение преди близо осем месеца в ивицата Газа са загинали 36 439 души, предаде Франс прес.

Най-малко 60 души са загинали през последните 24 часа, се казва в съобщение на министерството, в което се посочва  също, че 82 627 души са били ранени в палестинския анклав от началото на войната на 7 октомври.