epa05973661 (FILE) - Wikileaks founder Julian Assange arrives at the Supreme Court in London, Britain, 02 February 2012 (reissued 19 May 2017). According to a statement by the Swedish prosecutor's office on 19 May 2017, Sweden has dropped a rape probe against WikiLeaks founder Assange. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA *** Local Caption *** 51841044

САЩ оттеглиха искането си за екстрадиция на Асандж

мериканският прокурор Матю Маккензи заяви, че американските адвокати във Великобритания „незабавно“ оттеглят искането си за екстрадиция на Джулиан Асандж.

Основателят на „Уикилийкс“ беше освободен от британски затвор сутринта на 24 юни, след като се договори с прокуратурата на САЩ за частично признаване на вина. Това признание позволи той да бъде освободен след пет години, които журналистът вече прекара в затвора, оспорвайки искането за екстрадиция на САЩ.

Асандж се призна за виновен само по едно обвинение от общо 17 –  заговор за получаване и разпространение на информация за националната отбрана – в Окръжния съд на САЩ в Северните Мариански острови в Сайпан в сряда сутринта. Той е осъден на времето, което вече е прекарал в лондонския затвор „Белмарш“ и затова вече е свободен гражданин.

Асандж беше придружен в съдебната зала от австралийския посланик в САЩ Кевин Ръд, австралийския посланик във Великобритания Стивън Смит и адвокатката му Дженифър Робинсън. Запитан от съдия Романа Манглона дали се признава за виновен или не, той отговори „виновен“.

Основателят на „Уикилийкс“ заяви пред съдията, че вярва, че Първата поправка в Конституцията на САЩ защитава публикуването на класифицирани материали и че „Първата поправка и Законът за шпионажа са в противоречие помежду си“. Той обаче добави, че се признава за виновен, защото „би било трудно да се спечели такова дело предвид всички обстоятелства“.

След съдебното решение Асандж отпътува за Канбера, столицата на родината си Австралия.

14-годишната му борба за свобода започна през 2010 г., когато беше арестуван от британската полиция по обвинения в сексуално насилие в Швеция, които по-късно бяха свалени. През 2012 г. той получи убежище в еквадорското посолство в Лондон, но беше арестуван отново през 2019 г., когато Еквадор му отне убежището, и прекара следващите 1901 дни в затвора „Белмарш“.

Обвиненията срещу Асандж са заради публикуването на класифицирани материали, получени от разобличители, включително документи на Пентагона, в които подробно се описват военни престъпления на САЩ в Ирак и Афганистан.

След съдебното заседание Асандж не коментира нищо пред чакащите го журналисти и привърженици. Адвокатите му обаче обявиха, че работата на „Уикилийкс“ продължава.

Австралийският адвокат по правата на човека и член на правния екип на Асандж, Дженифър Робинсън, се обърна към медиите след произнасянето на присъдата: „Надявам се, че фактът, че успяхме да освободим Джулиан Асандж днес въпреки всички трудности и срещу едно от най-силните правителства в света ще дадат надежда на всички журналисти и издатели, които са затворени по света“.

Адвокатът на Асандж, Бари Полак, също се обърна към медиите с думите: „Съдебното преследване на Джулиан Асандж е безпрецедентно за 100-те години, в които Законът за шпионажа никога не е бил използван от Съединените щати за преследване на журналист. Г-н Асандж разкри вярна информация, включително, че Съединените щати са извършили военни престъпления. Той пострада изключително много в борбата си за свобода на словото, за свобода на печата и за да гарантира, че американската и световната общност получават истинска и важна информация“.