САЩ поръчаха на Moderna да подготви иРНК ваксини срещу пандемичен грип

Министерството на здравеопазването на САЩ обяви сключването на договор с Moderna за разработване на иРНК ваксина срещу пандемичен грип, в случай че ваксинация стане необходима заради огнища на птичи грип.

„Това е важна стъпка в подготвеността на нашата нация срещу пандемичен грип и способността за реагиране, тъй като се стремим да добавим тази допълнителна платформа към нашето съществуващо портфолио от одобрени ваксини срещу пандемичен грип“, каза Доун О’Конъл, помощник-секретар по готовността и реакцията към министерството на здравеопазването.

Правителството разполага с 4,8 милиона дози ваксина H5 в традиционна платформа в процес на производство, каза О’Конъл. Ваксината е съобразена с циркулиращите в момента щамове на вируса на птичия грип H5N1 и трябва да бъде готова в средата на този месец – предсрочно, каза тя.

Новият договор за 176 милиона долара с Moderna ще помогне на правителството да остане „пъргаво“, в случай че трябва да действа бързо срещу всякакъв вид циркулиращи щамове на пандемичен грипен вирус, твърди министерството.

иРНК ваксините няма да бъдат налични скоро, каза О’Конъл. Moderna има кандидат за ваксина в ранен етап на тестове и резултатите трябва да бъдат налични през следващите седмици, но последната фаза на изпитанията на нейната ваксина няма да започне преди 2025 г.

Ако нещо се промени с текущата епидемия от птичи грип H5N1 – например, ако има предаване от човек на човек или ако тежестта на случаите се влоши – има опции за „ускоряване на времевата линия“, каза О’Конъл.

„Рискът за общото население в момента остава нисък и оценката за това не се е променила“, каза д-р Деметре Даскалакис, директор на Националния център за имунизация и респираторни заболявания към Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ.

Птичият грип H5N1 е идентифициран при крави в 12 щата, според Американската ветеринарномедицинска асоциация. Трима селскостопански работници в САЩ, които са работили със заразени говеда, са дали положителен тест за птичи грип.

Повече от 780 души са били наблюдавани в резултат на излагането им на заразени крави и 53-ма са били тествани. Няма регистриран случай на предаване на вируса от човек на човек.