САЩ предупреждават за заплаха за сигурността, свързана с руския ядрен потенциал

Тя идвала от опитите на Русия да разработи базирано в Космоса ядрено оръжие

Американският Конгрес и съюзниците на САЩ в Европа са били информирани за нова международна заплаха, свързана с руския ядрен потенциал. Данните станаха известни, след като в сряда републиканецът Майк Търнър, председател на Комисията по разузнаване в Камарата на представителите, направи загадъчно изявление, в което предупреди за „сериозна заплаха за националната сигурност“.

„Ню Йорк Таймс“ цитира неназовани официални представители, според които новите сведения са свързани с опитите на Русия да разработи базирано в Космоса ядрено оръжие. От Белия дом не скриха, че са изненадани от изнесената информация и уточниха, че така или иначе, за утре е била предвидена среща с висши членове на комисиите по разузнаване на Конгреса.

„Малко съм изненадан, че конгресменът Търнър излезе публично днес, преди насрочената за утре среща с нашите специалисти по разузнаване и отбрана. Това е негов избор. Очаквам да се видя с него, както и с другите членове на Камарата на представителите. В момента не съм в състояние да кажа нищо повече”, заяви Джейк Съливан, съветник по националната сигурност.

„Видях изявлението на председателя Търнър по този въпрос и искам да уверя американския народ, че няма място за тревога. Ще работим заедно, за да решим този въпрос, както правим с всички чувствителни теми, които са класифицирани. Нямам право да разкривам класифицирана информация и наистина не мога да кажа повече”, подчерта и Майк Джонсън, председател на Камарата на представителите.