САЩ ще изпращат мигранти в Европа

Някои от мигрантите, кандидатстващи за убежище в САЩ, могат да бъдат изпратени в Италия или Гърция, съобщи CBS News, позовавайки се на документи от Министерството на вътрешната сигурност на САЩ.

Вашингтон създаде „Офиси за безопасна мобилност“ в Колумбия, Коста Рика, Еквадор и Гватемала миналата година с идеята да намали незаконното преминаване на границата, като позволи на хората да кандидатстват за легална имиграция. Вече са постигнати договорености с Испания и Канада за приемането на част от тези мигранти.

Гърция и Италия вероятно ще приемат „приблизително 500 или по-малко“ мигранти всеки съгласно новите договорености, които все още не са официално обявени, твърди източник от министерството пред CBS.

Говорител на Държавния департамент потвърди: „Ние сме в дипломатически дискусии с други страни за присъединяване към тази инициатива за разширяване на законните пътища за презаселване, но нямаме допълнителна информация, която да споделим в този момент“.

Гръцкото и италианското правителство не са отговорили на искнето за коментар на CBS. И двете държави, както и Испания, приемат хиляди мигранти, пресичащи Средиземно море от Африка и Близкия Изток, търсещи убежище и социални услуги, предлагани от ЕС.

Според Държавния департамент изнесените американски офиси в Латинска Америка са „позволили шесткратно увеличение на броя на бежанците, презаселени от Западното полукълбо“.

 

Документи на американското правителство, видени от CBS, показват, че молбите на „приблизително 10 000 мигранти“ са били обработени чрез Програмата за прием на бежанци, която изисква от тях да докажат, че бягат от преследване въз основа на политически възгледи, религия или „други фактори“.

Всеки от четирите изнесени центъра има различни правила за това кой може да кандидатства. Офисът в Гватемала обработва само заявки от гватемалци. Само никарагуанци и венецуелци могат да кандидатстват в Коста Рика. Колумбийският офис приема искове на кубинци, хаитяни и венецуелци. Офисът в Еквадор може да обработва заявки от кубинци, хаитяни, никарагуанци, венецуелци и колумбийци.

В САЩ се наблюдава скок на незаконното преминаване на границата от януари 2021 г., когато президентът Джо Байдън отмени по-голямата част от имиграционната политика на предшественика си Доналд Тръмп. Оттогава Белият дом твърди, че предишните ограничения са били „нечовешки“ за милиони чужденци, които са искали да се преместят в САЩ.