epa10923827 Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu attends a joint press conference with German Chancellor Olaf Scholz in Tel Aviv, Israel, 17 October 2023. Thousands of Israelis and Palestinians have died since the militant group Hamas launched an unprecedented attack on Israel from the Gaza Strip on 07 October 2023, leading to Israeli retaliation strikes on the Palestinian enclave. EPA/Maya Alleruzzo / POOL

САЩ заплашиха Международния наказателен съд, ако опита да арестува израелски лидери

Американските законодатели в Конгреса призоваха за ответни действия срещу Международния наказателен съд (МНС), ако издаде заповеди за арест на израелски лидери, включително премиера на Израел, заради ролята им във военни престъпления срещу палестинците.

В отговор на съобщенията в медиите тази седмица, че базираният в Хага трибунал скоро ще издаде заповеди за арестите на премиера Бенямин Нетаняху и други израелски служители, членовете на Конгреса излязоха с изявления, предупреждаващи за последствията от всяка подобна стъпка. Конгресменът Брад Шърман (демократ от Калифорния) е сред тези, които настояват, че Вашингтон ще отговори на всеки опит за арестуване на израелски лидери.

„МНС очевидно разглежда заповедите на израелските лидери за легитимна самозащита“, каза конгресменът. Шърман твърди, че подобен ход ще превърне трибунала в „съд кенгуру“, добавяйки: „Президентът (Джо Байдън) трябва да осъди това и знам, че Конгресът ще осигури последствия за такова абсурдно решение“.

Потенциалните заповеди за арест са свързани с разследването на МНС за престъпления от страна на израелските военни и палестински въоръжени групи, датиращи от 2014 г. Axios съобщи, че Нетаняху е поискал от Байдън да спре МНС да се опитва да преследва него или други служители в неговото правителство.

За последните 6 месеца при израелските бомбардировки и сухопътна операция в Газа загинаха над 34 000 палестинци, половината от които деца. Международният съд на ООН излезе с решение през януари, в което се казва, че е „правдоподобно“ израелските сили да са извършили актове на геноцид в обсадения палестински анклав.

Подобно на Шърман, конгресменът Ричи Торес (демократ от Ню Йорк) настоя, че и Конгресът, и Байдън трябва да отговорят със „силни последици“, ако МНС издаде заповеди за арест на израелците. „Не може да се позволи използването на закона като оръжие в служба на терора да устои“, каза той.

Републиканците направиха подобни изявления. „МНС подкрепя „Хамас“, като се опитва да накаже единствената демокрация в Близкия Изток само за това, че се защитава срещу варварския тероризъм“, заяви Елизе Стефаник (републиканец от Ню Йорк).

Сенатор Джон Фетерман (демократ от Пенсилвания) настоя, че преследването на израелските лидери „би било фатален удар за съдебната и моралната позиция на МНС“. Той призова Байдън да се намеси.

Белият дом в понеделник обвини израелските военни в нарушения на правата на човека за първи път. Въпросните инциденти са станали преди последната война с „Хамас“, но администрацията на Байдън няма планове да налага санкции или да ограничава военната помощ за Израел.

Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън (републиканец от Луизиана) настоя, че МНС няма юрисдикция над Израел. Той нарече възможните заповеди „безпочвени и нелегитимни“, добавяйки, че те ще подкопаят националната сигурност на САЩ.