Състоянието на Роберт Фицо вече не е животозастрашаващо

Състоянието на словашкия премиер Роберт Фицо вече не е животозастрашаващо. Вече няма непосредствената заплаха за живота му, но състоянието му остава сериозно и се нуждае от интензивни грижи, каза пред репортери вицепремиерът Роберт Калиняк.

„Можем да считаме състоянието му за стабилно с положителна прогноза“, каза Калинак пред болницата в град Банска Бистрица, където Фицо се лекува. Той добави: „Сега всички се чувстваме малко по-спокойни.“

Фицо ще остане в болницата в Банска Бистрица за момента, тъй като състоянието му все още е твърде сериозно, за да позволи да бъде преместен в болница в столицата Братислава.

Фицо беше прострелян в сряда, когато се приближи до група граждани в град Хандлова в централна Словакия. Премиерът претърпя две животоспасяващи операции в болница в Банска Бистрица. Единият куршум е попаднал в стомаха, а вторият е уцелил ставата.

Нападателят, който беше задържан на място, е 71-годишният ляв активист Юрай Чинтула. Той стреля пет пъти срещу премиера, преди да бъде неутрализиран от охраната на Фицо.

Във видео, публикувано в социалните мрежи при разпита му в ареста, той заявява, че не е съгласен с политиката на правителството. Снимки показват и участието му в протест на 7 февруари срещу политиката на Фицо, включително срещу решението да не се изпращат повече оръжия за Украйна.

Милан Урбани, заместник-началник на болницата, където се лекува словашкият лидер, потвърди, че лекуващите лекари смятат, че „пациентът в момента вече не е в животозастрашаващо състояние“.

Урбани описа състоянието на Фицо като „много сериозно“, като подчерта, че 59-годишният мъж „се нуждае от много време и спокойствие, за да се възстанови“, но лекарите смятат, че „всичко ще се развива в положителна посока“.

По-рано през деня около стотина души се събраха пред болницата, за да подкрепят Фицо и да благодарят на лекарите, които се грижат за него, съобщиха от полицията. Участниците поднесоха цветя на митинга, според съобщения в медиите.

Фицо, който спечели изборите и стана премиер за четвърти път през октоври миналата година, е поляризираща фигура както в Словакия, така и в ЕС заради позицията му по отношение на конфликта между Русия и Украйна, който според него трябва да бъде решен с мирни средства, както и заради намерението му да поправи отношенията с Москва.

Много словашки политици свързват покушението срещу живота на премиера с „омразната реторика“ и политиката на разделение и критика срещу инакомислещите в страната.