японски шеф ножове
японски шеф ножове

Съвършени като японски мечове: Ето как ножовете започват да се правят от стомана

Качествените приспособления, на които се радват и днес в кухнята, не само шеф готвачи, но и ценители на кулинарното изкуство

Цубаме Санджо е регион в Япония, където се работи с метал от векове. Местността е богата и плодородна, но това, с което е наистина известна е, че е дом на прецизната японска обработка на метал.

Всъщност това е родината на японските ковачи, занаят предаван от поколение на поколение. Занаят, превърнат в изкуство на изработване на съвършените суши ножове от стомана.

Всичко започва още в зората на зараждащото се майсторство на изкусните ковачи. По това време в Япония от стомана са произвеждани ръчно само мечовете на висшите самураи. И както гласят легендите, душите на самураите и днес се намират на върха на остриетата на техните мечове.

Можем да си представим каква символика се влага при създаването им и защо резултатите впечатляват със завидната виртуозност на японските шеф ножове

Днес берем плодовете на миналото и настоящето, тъй като традиционните методи за обработка на стомана умело се съчетават със съвременните технологии.

Неповторими форми и впечатляваща здравина

Творенията на японските майстори определено са повод да се гордеят с тях и всичко, което завещават след себе си.

Остриетата имат сложна и неповторима форма, а се ценят високо не само от шеф готвачи, но и от любители в кулинарното изкуство, защото са изключително здрави и издръжливи.  

Най-добрите професионални готвачи от цял свят със сигурност предпочитат да ги притежават. В изисканите суши ресторанти е въпрос на чест да се използват висок клас ножове.

Успехът има своята тайна и тя се крие в непрестанното усърдие и стремеж да се подобряват малките детайли.

Местните ковачи разкриват, че тяхната работа се състои не просто в това да изработват предмети от стомана. При създаването на остриетата се съобразява и самата микроструктура на материала. Ниската температура има ефект върху постигането на максимална здравина и издръжливост.

Всичко зависи и от конкретния вид и качество на вложената суровина. Опитът казва своята тежка и последна дума, защото ковачите преценяват как да извлекат най-доброто от избрания изходен метал. Обичайно с отлични качества се приема високо въглеродната стомана, специално разработена за направата на остриетата със слава на лидери в бранша.

Истинското майсторство е съпроводено от упорит труд, проби и грешки – това превръща занаятчиите в изкусни творци на ножове, които постепенно се превръщат в приятели на стоманата.

И така, уверено може да се каже, че дори в модерните ножове живее душата на самурая.