epa07051521 The UN Security Council meets on the sidelines of the 73rd session of the General Assembly of the United Nations at United Nations Headquarters in New York, New York, USA, 27 September 2018. The General Debate of the 73rd session began on 25 September 2018 and runs until 01 October 2018. EPA/JASON SZENES

Съветът за сигурност на ООН свиква извънредно заседание след удари на Израел

Съветът за сигурност на ООН свиква извънредно заседание след последните удари на Израел, които засегнаха център за разселени в Рафа.

Тел Авив съобщи, че при атаката в неделя са ликвидирани двама висши представители на „Хамас“. Палестинците съобщават и за 45 цивилни жертви. Дипломат номер 1 на Европейския съюз Жозеп Борел, нарече нападението „ужасяващо“.

Редица западни държави осъдиха действията и отправиха критики към Тел Авив – че не спазва решението на Международния съд да спре действията си в Рафа.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че атаката не е имала за цел да причини цивилни жертви. Случаят ще бъде разследван.

„В Рафа вече евакуирахме около един милион невоенни жители и въпреки, че положихме максимални усилия да не навредим на цивилните, за съжаление, нещо се обърка трагично. Разследваме инцидента и ще стигнем до заключения, защото това е нашата политика. За нас всеки пострадал невоенен е трагедия. За „Хамас“ – това е стратегия. Това е цялата разлика“, посочи премиерът на Израел.

„В Газа няма безопасно място. Този ужас трябва да спре“, написа в социалните мрежи генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

Ръководителят на хуманитарната служба на ООН Мартин Грифитс също осъди ударите: „Видяхме последствията от напълно неприемливото нападение от снощи. Да ги наречем „грешка“ е послание, което не означава нищо за убитите, скърбящите и опитващите се да спасят живота си“.

Ръководителят на външната политика на ЕС каза, че е „ужасен от новината“ за удара, докато френският президент Еманюел Макрон заяви, че е „възмутен“, а говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ подчерта, че Израел „трябва да вземе всички възможни предпазни мерки, за да защити цивилните“.