Съветник на Фаучи се хвали как изтрил уличаващи доказателства: „Всички сме в безопасност“

Дейвид Моренс, дългогодишен съветник на бившия директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести (NIAID) на САЩ Антъни Фаучи, се е хвалил в имейли, че е научил как да избягва искания по Закона за достъп до информация, както и че е изтрил и ще изтрива всички потенциални „уличаващи доказателства“, разкри изслушване в Конгреса в четвъртък.

Бившият изпълняващ длъжността директор на Националния институт по здравеопазване (NIH) Лорънс Табак даде показания пред комисията към Конгреса, която разследва американската изследователска организация в центъра на подозренията, че пандемията може да е резултат от лабораторен инцидент в Ухан по проект, финансиран от правителството на САЩ и поверен на американското НПО EcoHealth Alliance.

Президентът на EcoHealth Alliance Питър Дашак е имал тясна връзка с вътрешния кръг на Фаучи  чрез старшия съветник на директора на NIAID Дейвид Моренс.

Моренс каза на комисията в Конгреса, че Дашак е един от най-старите му приятели.

Според доказателства, представени от комисията в Конгреса, Моренс е избегнал Закона за достъп до информацията – който изисква имейлите на федералните агенции да бъдат публикувани с ограничени изключения – и че неидентифициран служител на публичните архиви от NIH му е помогнал да направи това.

NIH и NIAID не отговориха на искането за коментар, изпратено от американската неправителствена организация „Правото на Америка да знае“.

Моренс се е похвалил в имейли до Дашак, че  може да „направи така, че имейлите да изчезнат“ дори след подаване на искане по Закона за достъп до информация, според комисията.

Тези разобличаващи имейли бяха разкрити във въпроси от председателя на комисията в Конгрса Джеймс Комър.

„Д-р Дейвид Моренс, старши съветник на Фаучи в продължение на десетилетия, е написал в имейл до д-р Дашак: „Научих от нашата дама в Отдела за достъп до информация как да направя така, че имейлите да изчезнат, след като получих искане по Закона за достъп до информация. Така че мисля, че всички сме в безопасност. Освен това изтрих повечето от тези по-ранни имейли, след като ги изпратих в Gmail“, каза Комер в четвъртък. „Това в съответствие ли е с политиките за съхранение на документи на NIH?“

„Не е“, отговори Табак.

Попитан дали отделът за Достъп до информация инструктира служителите как да избягват да предоставят такава информация, Табак отговори: „Със сигурност се надявам, че не“.

„Правото на Америка да знае“ е сред организациите, които са изпратили искане за достъп до информация до NIH за имейли на Моренс относно информация с потенциално значение за произхода на Ковид-19 и води съдебно дело срещу NIH заради неуспеха му да изпълни това искане от януари 2022 г.

В отделен имейл Моренс казва, че възнамерява да изтрие всички записи или имейли, които биха могли да представляват „уличаващи доказателства“.

„Той също така по-късно пише на д-р Дашак: „Всички сме достатъчно умни, за да знаем, че никога не трябва да имаме “уличаващи доказателства“. И ако ги имахме, нямаше да ги поставим в имейли. И ако ги открием, бихме ги изтрили“, каза Комер. „Това в съответствие ли е с политиките за съхранение на документи на NIH?“

„Не е“, отново отговори Табак.

Според конгресмена, Дашак и Моренс също са си сътрудничили в изготвянето на публични съобщения в отговор на имейли, които трябва да бъдат публикувани от NIH съгласно Закона за достъп до информация.

Имейлите, описани от Комер, подкопават показанията на Табак на изслушването, в които той твърди, че NIH се ангажира с прозрачност и следва науката по въпроса за произхода на пандемията от Ковид.

Моренс предостави на Конгреса 30 000 имейла ден преди Дашак да даде показания пред комисията на 1 май.

Моренс е написал в имейл до Дашак през 2021 г., че комуникира в Gmail, тъй като имейлът му в NIH „постоянно има искания по FOIA (Закона за достъп до информация)“, съобщи The Intercept.

„Просто изпратете на всички мои адреси и аз ще изтрия всичко, което не искам да виждам в New York Times“, е написал Моренс.

Включени в тази кореспонденция са няколко вирусолози, които представиха хипотезата за лабораторния произход като теория на конспирацията за пред медиите. Тези вирусолози включваха вирусолога от университета в Сидни Едуард Холмс, вирусолога от института „Скрипс“ Кристиан Андерсен и вирусолога от университета „Тулейн“ Робърт Гари, които също бяха разследвани от комисията за ролята им в научна статия, която отхвърли идеята, че SARS-CoV-2 може да е бил създаден лабораторно.

Комисията на Конгреса публикува имейли по-рано този месец, показващи, че Дашак е информирал Моренс за намерението си доброволно да пусне достатъчно имейли, за да предотврати призовка за повече.

Докладите по проекта на EcoHealth Alliance в Ухан показват, че „химерни“ или комбинирани коронавируси, изследвани от EcoHealth и Института по вирусология на Ухан, причиняват по-тежко заболяване при мишки, проектирани да експресират човешки рецептори, отколкото основния вирус. Генна експресия е процесът, при който унаследяема информация от един ген, напр. ДНК секвенция, се трансформира във функционален генетичен продукт като белтъчина или РНК.

Табак обаче омаловажи пред Конгреса риска, породен от тези химерни вируси, тъй като са коронавируси на прилепи, въпреки че публичната литература описва един от тези вируси като „готов да заразява хора“.