Сблъсък на хеликоптери във въздуха, 10 души загинаха

Десет души загинаха, след като два военноморски хеликоптера се сблъскаха във въздуха по време на военна репетиция за парада на Кралския малайзийски флот.

Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият, показват кадри, публикувани в местни медии, коментира Би Би Си.

Инцидентът е станал в 09:30 местно време в малайзийския град Лумут, в който се посещава военноморската база. Няма данни за оцелели при катастрофата.

„Смъртта на всички жертви е била потвърдена на място, а телата им са били транспортирани до военната болница в града за идентификация“, коментират от Кралският малайзийски флот.

 

Снимки: Perak Fire and Rescue Department

 

Ще бъде сформира комисия за разследване на причините за инцидента.

Един от хеликоптерите, със седем души на борда, се е разбил върху лекоатлетическата писта на стадион. Другият – с трима души на борда, се е ударил в плувен басейн.

 

Премиерът на Малайзия Ануар Ибрахим коментира в X, че нацията скърби за жертвите в трагедията.

„Поднасям съболезнованията си към семействата на жертвите и отправям молитви за сили да се изправим срещу това бедствие“, казва още той.

Екипажите на хеликоптерите са тренирали за празненствата на Деня на ВМС, които започват на 3 май.

През март хеликоптер на малайзийската брегова охрана се разби в морето край малайзийския остров Ангса по време на тренировъчен полет.

Пилотът, вторият пилот и двама пътници на борда бяха намерени и спасени от рибари.

Малайзия стана свидетел на редица катастрофи с хеликоптери през последното десетилетие.

През 2015 г. Джамалудин Джарджис, тогавашният посланик на Малайзия в Съединените щати и бивш правителствен министър, беше сред петимата убити, след кати хеликоптерът им се разби в джунглата в централния щат Селангор.

През 2016 година шестима души загинаха, след като хеликоптерът им се разби в щата Саравак на Борнео. Сред загиналите е и тогавашният заместник-министър на плантационната промишленост и суровините Нория Каснон.

През 2020 г. двама души бяха убити, след като два хеликоптера се закачиха един друг и се разбиха източно от Куала Лумпур.

През август 2022 г. 10 души загинаха, след като частен самолет се разби на магистрала в западната част на града. Сред жертвите беше и високопоставен политик, както и негов помощник.