Сбогом, лято: Иде студ

През следващото денонощие от запад на изток през страната ще преминава добре изразен студен атмосферен фронт. Облачността ще е по-често значителна, купеста и купесто-дъждовна, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

В много райони ще има краткотрайни валежи, гръмотевици и временно усилване на вятъра; на места явленията ще са интензивни, има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от север-североизток, ще е до умерен, към вечерта в източната половина на страната – временно силен. Дневните температури ще се понижат, повече в Западна България – максималните там ще са 20°-22°, по високите полета под 20°; в югоизточните райони все още ще достигат 27°-28°, в София – около 19°.

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца и още малко ще се понижи.

Над Черноморието облачността ще е значителна, купеста и купесто-дъждовна. На много места ще има краткотрайни, в изолирани райони – временно интензивни валежи и гръмотевици. Има условия за градушки. Ще духа до умерен, по-късно след обяд и вечерта – силен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са 25°-26°, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще се усилва и вечерта ще бъде 3-4 бала.

В планините облачността ще е значителна, купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевични бури. След обяд вятърът ще се ориентира от североизток, ще е умерен, временно силен. Температурите ще се понижат и максималната на височина 1200 метра ще бъде около 15°, на 2000 метра – около 9°.

През нощта срещу вторник в по-голямата част от страната валежите временно ще спрат, гръмотевиците ще затихнат. Във вторник ще има променлива облачност, в повечето райони по-често значителна. На много места в Южна и Източна България отново ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, а на отделни места, главно в Родопите и югоизточните райони, явленията ще са интензивни.

Ще духа предимно умерен вятър от изток-североизток. Преобладаващите максимални температури ще са между 22° и 27°. В сряда валежите чувствително ще намалеят по обхват и интензивност, ще има повече разкъсвания и намаления на облачността. Вятърът ще запази посоката си, но ще отслабне, температурите ще се повишат.