Сбогом: Последният партизанин Николай Георгиев – Шмайзера издъхна на 101

Последният оцелял партизанин в България издъхна в първия ден на новата 2024 година. Полковник Николай Георгиев-Шмайзера, роден през далечната 1922 г., е починал в първите часове на 1 януари. На 25 ноември 2023-а той отбеляза достолепните 101 години и прекрачи в 102-та, но не успя да я достигне.

Николай Георгиев беше единственият останал жив български партизанин, участник в антифашистката борба и във Втората световна война.

В Ямболския партизански отряд е посрещнат като „Радецки“ и веднага е кръстен Шмайзера. Датата на „покръстването“ е 15 юли 1944 г. С това име е доброволец в Първа гвардейска дружина на Сливенския полк в Отечествената война. Офицерства близо 25 години. Шмайзера бе и най-дългогодишния член на БКП/БСП – той членуваше цели 81 години в партията, до последно. Не пропускаше ден, без да отвори любимия си вестник „Дума“.

Шмайзера е роден на 25 ноември 1922 г. Казва, че родното му място е с. Тенево, Ямболско. Само че тогава и до 1934 г. то е с. Фъндъклий, после става с. Тервел и от 1950 г. взима името на партизанина Кольо Тенев (Равашолата). „Голямо, хубаво село, на 20 км от Ямбол, селище с училище, читалище, където завърших основното си образование и живях до 15-годишен“, разказваше приживе партизанина.

После става обущарски работник в Ямбол, завършва занаятчийско вечерно училище, а гимназия – като частен ученик. За около година и половина се завръща в Тенево. А от началото на септември 1942 г. е войник в 29-и пехотен Ямболски полк. Близо две години служи и обмисля решението си да се присъедини към партизанските отряди.

От Отечествената война Шмайзера се завръща като кавалер на Орден за храброст за боевете при Драва. И пак се захваща с обущарския занаят. Но вече е и инструктор на Околийския комитет на партията в Ямбол. Става и кмет на родното си село.

Докато в средата на 1947 г. е включен в група специално подбрани младежи за обучение като танкисти в новата комунистическа армия. Шмайзера е включен във втория пореден випуск на Народното военно училище „Васил Левски“ в София. През 1952-1957 г. завършва пълния курс на Техническата военна академия.

Николай Георгиев завършва армейския си път на 25 ноември 1967 г., на 45-годишна възраст. От тогава до днес беше пенсионер.

Поклонението е днес, 5 януари, от 15,30 ч.  в църквата на Централните софийски гробища.