СДЕЛКА: Наследниците на Радосвет Радев прибраха 4 млн. от хотел „България“

Тризвездният хотел „България“ в центъра на Добрич, притежания на покойния медиен бос Радосвет Радев, вече има нов собственик.

Сделката, при която „Дарик имоти“ продаде хотела, придобит по време на приватизацията от една от компаниите на Радосвет Радев, е продължила няколко месеца, информира Про Нюз Добрич.

Новият управител – Борислав Бонев Петков, поема управлението от съпругата на покойния вече Радосвет Радев – Димка Иванова Михайлов-Радева.

Сделката, с която се прехвърля собствеността от „Дарик Имоти България“ АД на „Хотел Добрич“ ЕООД е сключена на 12 април, но е вписана в Търговския регистър в 18:47:45 ч. на 20 април.

Хотелът е продаден за близо 4 млн. лв.

Имотът е с площ 9 467.68 квадратни метра, като вещи лица са го оценили на 3 998 700 лева.

Сградата се намира на площада в Добрич. Хотелът е на шест етажа, с общо 210 легла. 53 стаи на първи и втори хотелски етаж се отдават под наем за офиси. Комплексът разполага със заведения за хранене: основен ресторант “България”, панорамен ресторант, лоби бар, бар-мецанин и казино. Комплексът разполага с две конферентни зали, съответно със 75 и 40 места, перално стопанство и паракотелно. Има огромен паркинг с възможности за допълващо застрояване (МОЛ – търговски център).

Урегулираният поземлен имот е с площ 9500 квадрата, разгънатата му застроена площ пък е 22 000 кв. м.

Знаковият хотел в центъра на Добрич е притежание на „Дарик Имоти България“ АД, чийто собственик до октомври месец на 2021 г. е Радосвет Радев. Собственикът на групата „Дарик“, в която влиза и „Дарик Радио“, почина внезапно на  6-ти август същата година. Оттогава-насам хотелът е на неговите наследници – децата и съпругата му.

През ноември миналата година сградата на хотела с офисната част, разделена на 33 самостоятелни обекта, е била ипотекирана в „УниКредит Булбанк“ за 9 623 000 лв. На 15 ноември договорната ипотека е била заличена.

Новият собственик на „Хотел България“ ЕООД е „Хотел Добрич“ ЕООД

Дружеството е учредено на 25 октомври 2022 г. Негов едноличен собственик и управител е Борислав Бонев Петков. Проверка на Про Нюз Добрич във фирмените регистри е показала, че той е свързан с още три фирми – „Слънчеви плодове“ ЕООД и „Градска среда“ ЕООД.

Фирма „Градска среда“ е със седалище във Варна. До 2020 г. тя е била собственост на Борислав Бонев Петков, а от 29.10.2020 г. е с нов собственик – Илко Христов Павлов, а управители са Илко Христов Павлов и Кирил Илков Павлов. Сред фирмите, в които Кирил Илков Павлов е съдружник е „Павлови Фууд Индъстрийс“ ООД. 

Според източници на Про Нюз Добрич дейността на „Хотел България“  ще се запази първоначално, същата както досега.