СЕКИРА: Ток, вода и газ поскъпват от 1 юли – ето с колко

Токът, топлата вода и природният газ за домакинствата поскъпват от 1 юли. Също от тази дата се повишават тол-таксите, които товарните камиони и автобусите ще плащат за преминаване по пътищата. Превозвачите вече предупредиха, че това ще оскъпи услугата и в крайна сметка по-високите такси ще бъдат платени от крайните потребители. Регионалното министерство се опитва да тушира недоволството, като обещава да въведе отстъпки със задна дата.

ПАРНО И ТОПЛА ВОДА

С около 11% ще се вдигне сметката за топлата вода от 1 юли, с толкова по-късно, като започне отоплителния сезон, ще се вдигат и сметките за парното. Причината за това е, че от тази дата вече няма да действа по-ниската ставка от 9% за ДДС и отново ще бъде възстановен по-високият налог от 20%. Данъкът бе намален в средата на миналата година като временна мярка за компенсиране на високата инфлация и не е предвидено да бъде удължавана повече.

Въпреки това финансовият министър Асен Василев на два пъти уверяваше, че от 1 юли ще се повиши ДДС само за природния газ за домакинствата. За газа по-ниската ставка от 9% също спира да действа от началото на юли и отново става 20%.

Наред с по-високия ДДС от 1 юли се очаква КЕВР да одобри минимално повишение на цената на топлоенергията – средно с 0.05%. Топлофикациите в страната поискаха драстично поскъпване на подаваната от тях топлоенергия, за да си избият загубите за задържаната през миналата година цена, но регулаторът оряза техните предложения, пише „Сега“.

Така например КЕВР смята, че средно с 0,05% трябва да е поскъпването на парното и топлата вода за клиентите на „Топлофикация София“. Цените в Пловдив на „ЕВН България Топлофикация“ трябва е с ръст от 0,14%. За „Топлофикация Плевен“ – с 0,07%, за „Топлофикация Бургас“ – с 0,28%, за „Веолия Енерджи Варна“ – 0,35 %, за „Топлофикация Враца“ – 0,05%, за „Топлофикация ВТ“ – 0,11% и за клиентите на „Топлофикация Перник“ – с 0.66%.

Така на практика (заедно с новия 20% ДДС) сметките за топлата вода и парното ще се вдигнат от 1 юли общо с малко над 10%.

Това даде повод на омбудсманът Диана Ковачева да коментира преди време, че потребителите се оказват в абсурдна ситуация – при значителен спад на цената на природния газ, ще трябва да плащат по-скъпо парно и топла вода, както по време на енергийната криза през 2022 г.

ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ

Токът за бита също се очаква да поскъпне с около 4% от 1 юли. Причината в случая е включването на произведената от държавната „ТЕЦ Марица изток 2“ електроенергия в енергийния микс за битовите потребители.

Произведената от тази централа електроенергия е една от най-скъпите. В последните дни на служебното правителство енергийният министър Росен Христов направи „подарък“ за неефективната държавна топлоцентрала, като разпореди в енергийния микс квотата на тока от ТЕЦ „Марица изток“ 2 да е над 20%. Според Христов това нямало да се усети съществено в цената за крайните потребители, но ще осигури така необходимите приходи за държавната централа.

„Повишението на цената на тока за бита от 1 юли ще бъде с около 3.6% над първоначално предвидените“, обяви наскоро шефът на КЕВР Иван Иванов, като поясни, че ефектът още се изчислява.

ТОЛ ТАКСИ

Новите министри на регионалното развитие и на транспорта не откликнаха на призивите на превозвачите да се отложи за началото на следващата година планираното от 1 юли увеличение с 50% на тол таксите за камиони и автобуси.

До последно различни сдружения на превозвачите водеха разговори и очакваха отлагане с постановление на Министерски съвет. Това щеше да е поредно отсрочване, след като вдигането на таксите не се случи при предишния редовен кабинет на Кирил Петков, после служебният кабинет направи отсрочка, за да омекоти натиска на инфлацията – вместо от 1 януари за 1 юли 2023 г.

Министърът на регионалното развитие Андрей Цеков обясни в интервю пред БТА, че „нормативно и технически увеличението не може да бъде отложено за пореден път, тъй като редовният кабинет встъпи в длъжност на 6 юни, а изменението влиза в сила от 1 юли“.

„За да се вземе постановление на Министерския съвет е необходимо обществено обсъждане, финансови обосновки. Това отнема по-дълъг период от този, с който разполагахме. На второ място – още през май 2023 г. операторът на тол системата – фирмата „Капш“, са заложили новите тарифни ставки в софтуера и са уведомили, че всяка промяна изисква период от 45 дни“, обясни министърът.

„Несъстоятелни са оправданията, че операторът „Капш“ се нуждае от 45 дни предварително уведомяване. Миналата година служебният кабинет взе това решение на 29 декември – два дни преди крайния срок“, припомниха превозвачите, които заплашиха да блокират пътища и гранични пунктове в знак на протест на 1 юли.

От Съюза на международните превозвачи предупредиха, че десетки малки фирми вече са заявили, че временно ще спрат дейността си. По техни сметки повишаването на тол таксите ще оскъпи превоза на стоки като например цената на хляба ще се вдигне с около 5-6 стотинки.

От Конфедерацията на автобусните превозвачи обявиха, че цените на автобусните билети също ще се вдигнат.

От МРРБ обявиха, че работна група на няколко държавни институции и транспортния бранш ще започне обсъждане на по-гъвкави тарифи за тол таксите, като например различни цени за превози през уикенда и нощта, както и да се дават отстъпки на превозвачите на база изминати километри. Работната група трябва да разработи проекта на нова тарифа за 30 дни и от 1 август да влязат в сила  отстъпките. Според министър Цеков имало вариант те да се приложат и със задна дата от 1 юли.