Секира за джигитите: Минаваш преглед само при платени глоби

Депутати предлагат колите да минават на технически преглед само след като водачът им си плати всички глоби, наложени му от КАТ. Такива промени са вкарали от БСП между двете четения на Наказателния кодекс.

За да минат технически преглед автомобилите, шофьорите трябва да нямат задължения за заплащане на наказателни постановления или фишове за извършено със същото превозно средство нарушение на пътя. По аналогичен начин към момента действа проверката на дължимия местен данък за притежаване на МПС, който се проверява в пунктовете за годишни технически прегледи. Ако има неплатен налог, прегледът не може да се осъществи.

Според вносителите всяка втора глоба, наложена от пътната полиция, е несъбираема, което създавало чувство за безнаказаност.   

Друго предложение в кодекса засяга проблема с шофирането след употреба на наркотици. То също е вкарано между двете четения, но от депутата от ПП-ДБ Владислав Панев.

Според предложената от него законова промяна употребата на наркотични вещества трябва да се установява след кръвна проба, която да е доказала наличието на наркотични вещества и така да се избегне объркването с положителен резултат вследствие от метаболити в организма.

Според Панев сега практиката е да се взима под внимание само тестът от слюнка, който често е положителен дори след употреба на лекарства. Самите полицаи след положителен резултат от тест със слюнка много често убеждавали лицето, че е в негова полза да откаже кръвен тест, посочва в мотивите си вносителят.

Методологията, която се ползва сега, водела до това, че в тялото на лицето не се търсели следи от наркотични вещества, а само метаболити, които могат да бъдат резултат от най-различни процеси в човешкото тяло. Според депутата това създава несправедливост, когато човек, който не представлява обществена опасност като шофьор, получава осъдителна присъда.

Освен това за управляване на МПС след употреба на наркотици кодексът сега предвижда затвор от 1 до 3 години и глоба от 500 до 1500 лева, а при повторно провинение лишаването от свобода стига до 5 години.  Панев посочва, че е нужно внимание, за да не се налагат наказателни репресии над невинни хора.

Затова в кръвта и слюнката на нарушителя трябва да се търсят именно следи от наркотични вещества, а не метаболити, както е към настоящия момент.