bmw
bmw

Селянинът с BMW-то

Когато искаш да се отървеш от копелето, като го затриеш – следващия път вложи малко въображение и стил. За абитуриентския бал му внеси от Бразилия кило кокаин на доставни цени и за бонус му напълни джобовете с амфети.

Изпрати го с пожеланието да не черпи никого, а сам да си консумира, докато напълно деградира. Зарежи даряването с ключове от спортна кола по случай пълнолетие. Осигури на копелето поне по-приятна смърт, защото да свърши на шеста като каша от кости и плазма – това отдавна е банално. И утре дори съседите му няма да си го спомнят. Но ако пукне от предрусване, което собственият му баща е финансирал – няма начин да не се превърне в трайна селска легенда.

Съжалявам, че не съжалявам за поредния мъртъв селянин с BMW (само за другите му жертви), но така повече не се живее в най-буквалния смисъл. Ако използвате свободно клишето „война на пътя”, още тази вечер трябва да си организирате празненство в базовия лагер. Защото на война е така – умират хора, раждат се инвалиди, можем ние, могат и нас, както пеят Любэ.

Изберете си от коя армия сте и ще се разтоварите от лицемерие. На война може да изпитвате човешко съчувствие към врага – има го в романите и филмите, но не и физическо. Все пак той е от вашите Лоши и ако не падне мъртъв – ще убие вас.

В тази война осевата линия ви е фронтът, колата ви е окопът. Искате ли някой да влезе в него и да ви разгони живота, или предпочитате по пътя да настъпи мина. Нека копелетата знаят от малки, че точно това им мислите, че ги кълнете всеки път, когато селянеят на пътя. Нека поне малко се притесняват, че клетвите ще ги застигнат, нека свикват, че ще си отидат проклети. И само майките им ще плачат за тях, а всички останали просто ще си отдъхнем.

Нека бъде прекалено лично, защото тази работа си е изцяло между нас. Въобще не замесвайте Държавата, нито нейните чешимъдурници от КАТ. Това е като неделен футбол в квартала – нямате нужда от професионален съдия за озаптяване на балтиите, защото сами се пазите. Утре сте на работа и пак трябва да се живее.

Да, понякога стават сакатлъци, но не и защото ги търсите целенасочено. Не се опитвайте и да го обяснявате с ирационалното – имало прокоба, дяволът се преоблякъл като зло куче и препречил пътя на летящото с 200 и няколко km/h BMW. Ако продължаваме да се държим като средновековни хора, никога няма да приключим с излишните човешки курбани.

Техният край ще започне с началото на масовия бунт срещу семейния разврат, който обаче въобще не е сигурно, че някога ще започне. Но ще го разпознаете по отвращението, което цяло едно поколение започне да изпитва от формулата на „оправянето”, подготвяно от родителите им. А те подготвят да откраднат няколко чувала чужда пара и с тях да напазаруват апартамент + кола за децата. Имаше такава история в един стар филм „Да обичаш на инат”, която въобще не завърши добре, но само защото остана прекалено частна.

Спомнете си за поне един горд келеш, който е замерил обидено баща си с ключовете на току-що подареното му Porsche. Понеже е разбрал, че баща му е гепил яко от обществената поръчка за асфалта, по който трябва да се движи същата тази кола. Не знаете такава история, но имате поне десет за разглезени лайна, на които пълнолетието им е било задвижено от около 150 коня. За да могат да ходят на барче и да изпиват акъла на кварталните курви.

Само в моя 25-хиляден квартал вероятно има повече BMW-та отколкото в половинмилионен германски град. При това, без да е пренаселено от класическата аристокрация на Прехода – повечето са selfmade селяни. Мога да се правя, че не ги виждам, но не и че не чувам. Защото след голямата покупка на селския им живот не са им останали пари да си заварят гърнето.

И колкото и да се правиш на глух, недоимъкът им все ще проникне в слуха ти и ще разтърси дограмата ти. За да се качат в кожен салон, те могат да живеят с години „на дюшеци” и без да са италиански мафиоти от „Кръстникът”, а най-обикновени цигански сводници. Могат с години да се прехранват с кайма „Народна”, докато накрая с 200 km/h не докажат на практика, че човек е това, което яде.

Абсолютно не разбирам и да ми разказват за новия си Mercedes на старо, докато ми наливат бензин. И да си чакат стотинките от измитото предно стъкло, защото събират за нови гуми. Като не e за вас тази работа, оставете я, защото изглежда нелепо като втора ръка газова уредба на Lamborghini.

Ако това въобще изглежда нелепо за малка нация с големи джипове, с тесни пътища и дълги бази, с бавни хора и бързи скорости, с пълни гробища и празни мозъци. Тях вече е генетично безнадеждно да ги променяш, можеш единствено да ги кълнеш и да се молиш да няма косвени жертви. Нищо лично, просто война.